Ultra Ukusno

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ručak ili večera ti zadaju glavobolju, jer nemaš ideju šta da kuhaš? Probaj ovaj ukusan recept za tjesteninu sa gljivama. Mi smo se oduševili, a sigurno ćeš i ti. Lako i jednostavno jelo oduševiće i tvoje prijatelje ili porodicu!
Instagram/@lazycatkitchen
Sastojci (za dvije osobe)
  • 350 g šampinjona, izrezati na kriške
  • 45 ml  (3 kašike) maslinovog ulja
  • 45 ml (3 kašike) balzamiko sirćeta
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 3 češnja bijelog luka, 2 sitno nasjeckati, 1 narendati
  • ½ kašike majčine dušice u prahu
  • ½ kašike mljevene paprike
  • bibera (po želji)
  • 3-4 kašike soja sosa
  • 200 g špageta
  • 2 kašike hranjivog kvasa
  • preprženi orasi,
Priprema

Ugrijati rernu na 220 C. Staviti nasječene gljive u tepsiju i ubaciti u rernu na 10-tak minuta – dok gljive ne izgube vodu.

Dok su gljive u rerni, staviti 1 kašiku maslinovog ulja, otprilike 3 kašike balzamiko sirćeta, 1 kašiku javorovog sirupa, narendan češanj bijelog luka, majčinu dušicu, dimljenu papriku i soja sos u zdjelu, i sve dobro promiješati.

Balzamiko marinadu dodati na gljive i vratiti ih u rernu na 10 -15 minuta. Skuhati tjesteninu, iscjediti i sačuvati 1/4 vode u kojoj se kuhala.

Ugrijati ulje u velikoj tavi na blagoj i vatri. Kada se ulje ugrije, dodati 2 sitno isjeckana češnja bijelog luka. Dodati otprilike 2 kašike vode u kojoj se kuhala tjestenina i hranjivi kvas. Dobro promiješati i dodati biber i so. Dodati tjesteninu i gljive, i dobro promiješati. Ako želiš možeš dodati papriku u prahu.

Uživaj!

 

Slični članci

Brze pizza kiflice bez kvasca

Ultra magazin

Domaće tortilje sa ljutkasto dimljenim nadjevom

Ultra magazin

Sirove torte, kolači i zdrava organska ishrana sa potpisom Almira Mukače

Ultra magazin