Ultra Ukusno

Probaj ukusne veganske lazanje

Želiš lagan obrok bogat proteinima, a pridržavaš se zdrave veganske biljne ishrane? Imamo rješenje, veganske lazanje sa lećom koje su bogate proteinima, će te potpuno oduševiti!
Foto: Instagram/plantd.co

Sastojci:

  • 2 šolje kuhane smeđe leće
  • 1 šolja supe od povrća
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 4 češnja bijelog luka
  • 1 velika mrkva
  • 1 velika tikvica
  • 1 limenka sjeckanog paradajza
  • 1/3 šolje paradajz paste
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 4 grančice svježeg timijana
  • So i biber
  • ¼ šolje vegan maslaca ili kokosovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • 350ml biljnog mlijeka1/4 šolje hranjivog kvasca ili ribanog veganskog sira (tofu sir)
  • 8-10 listova tjestenine za lazanje

Postupak:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Zagrijati veliku tavu na srednjoj temperaturi. Dodati isjeckan luk i dinstati. Dodati bijeli luk, a nakon 30 sekundi dodati mrkvu, tikvice i balzamiko sirće, te kuhati još 2 minute.

Dodati preostale sastojke, smanjiti temperaturu i dinstati 10-15 minuta.

Za bijeli sos, u šerpici rastopiti maslac. Isključiti toplotu i umutiti brašno. Kad se umuti, dodati mlijeko i kvasac/sir. Vratiti na kolo i prokuhati, začiniti solju i biberom.

U veliki pleh, postaviti sloj smjese sa lećom, zatim sloj bijelog sosa, i onda sloj listova za lazanje. Ponoviti postupak sa više slojeva, završavajući posljednji sloj bijelim sosom. Po želji posuti sa još vegan sira i sjeckanim peršunom, peći u rerni 30-40 minuta.

Prijatno i uživaj!

Provjeri i ostale recepte na ultra ukusno 

 

Izvor: Instagram/plantd.co

Slični članci

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin

Probaj ukusne jež kocke

Ultra magazin