Ultra Ukusno

Probaj Menemen – klasični doručak iz Turske

Tradicionalni recept za tursko jelo „menemen“ je lagan i jednostavan sa nekoliko glavnih sastojaka, a ultra ukusan je serviran uz svježi, mirisni hljeb! Postoje različite varijacije, sa sirom, kobasicom, šunkom ili špinatom, sa dodatnim povrćem… Ako već nisi, ne propusti da probaš ovo jelo prilikom posjete Turskoj, a do tada ga pripremi po receptu, koji ti donosimo!
menemen
Foto: Gimme Some Oven

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crvenog luka, isječena na kockice
  • 1 veća zelena paprika, isječena na kockice
  • 450 gr paradajza, isječenog na kockice
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • Morska so i krupno mljeveni crni biber
  • 3-4 jaja
  • Dodatno za posipanje svježi peršun, izmrvljena feta i nasjeckan avokado
menemen
Foto: Gimme Some Oven

Postupak:

Zagrijati ulje u većoj tavi, dodati luk i paprike, dinstati 5 minuta. Smanjiti temperaturu, pa dodati paradajz, maslac, tucanu papriku, so i biber. Miješati dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dinstati 2 minute. Dodati jaja i umiješati u smjesu. Miješati dok se ne sjedini i dok jaja ne budu pečena po želji.

Tradicionalno, jaja budu slabije pečena, da su i dalje mekana, ukupno 3-4 minute.

Servirati vruće, uz svježi hljeb po izboru!

Prijatno!

 

Izvor: gimmesomeoven.com

Slični članci

Mediteranski burger, idealan za ljeto!

Ultra magazin

Jednostavan trik za neodoljivo sočne kokice!

Ultra magazin

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući Bellini

Ultra magazin