Ultra Inspirativno

Prirodni načini da ojačaš svoj imunitet

Bez obzira na to da li se zimi uhvatiš kako kašlješ i kišeš ili želiš sigurno živjeti bez virusa i bakterija, čini se da postoje mnogi prirodni načini za poboljšanje imuniteta, koji će učiniti da se osjećamo odlično, bez obzira na vremenske prilike i godišnja doba.
Foto: Everyday Health

Nastavi se kretati

Nije samo zdrava ishrana ono što nas sprema da se borimo protiv bilo koje bolesti. Dokazano je da redovno vježbanje, takođe može imati važnu ulogu. Smatra se da čak i umjerena vježba u trajanju od samo 30 minuta dnevno, može upola umanjiti rizik od prehlade, u odnosu na one koji ne vježbaju. Redovno kretanje pomaže da osiguramo, da naše tijelo isprazni sve što mu više ne treba, kao i da podrži naše vitalne organe da rade na svom vrhuncu.

Foto: unsplash

Pet porcija voća i povrća dnevno

Mnogi od nas čuli su važnost svakodnevne konzumacije voća i povrća, ali čini se da nedostatak ove grupe namirnica, može imati više efekta na naše tijelo, nego što smo ikada vjerovali. Mnogi su prepuni antioksidanata, koji ne samo da pomažu našem tijelu da savršeno radi, već pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, prije nego što one čak i napadnu. Kao da to nije dovoljno, mnoga istraživanja pokazala su kako bijeli luk i đumbir, imaju svojstva za jačanje imuniteta, koja mogu pomoći da se mnogi od nas osjećaju zdravo.

Foto: unsplash

Odmori se

Treba li nam više razloga da se vratimo u krevet? Srećom, vrijeme pod pokrivačem može pomoći jačanju našeg imunološkog sistema, kao i stvoriti osjećaj dobrog odmora i spremnosti da se lakše borimo sa dnevnim aktivnostima ili se opustimo uz Netflix, dobru knjigu ili bilo šta što nas opušta. Naša tijela proizvode citokine, dok spavamo. Šta su citokini? To su ćelije zadužene za borbu protiv bilo koje infekcije. Dugotrajni nedostatak sna, znači da često propustimo njegove brojne prednosti i da bi naš imunološki sistem dugoročno mogao biti manje moćan ukoliko nemamo kvalitetan san.

Foto: unsplash

Smanji stres

To bi moglo biti lako reći, ali smanjenje stresa je siguran način da prirodno poboljšamo svoj imunološki sistem. Problemi sa spavanjem, često su povezani sa prevelikim stresom. Osim toga, previše brige može dovesti do toga, da naš imuni sistem pati. To je zato što se naše tijelo stalno nalazi u svađi ili stanju leta, a naš mozak šalje signale da moramo biti spremni na sve u svakom trenutku. Svi ti hormoni koji lebde oko našeg tijela, uskoro pokažu kako naš imunološki sistem pati. Srećom, vježbe poput joge i meditacije su sjajni načini, da držimo nivo stresa pod kontrolom.

Foto: unsplash

Čuti prvi zimski kašalj ili primijetiti da neko kihne preko ramena, može mnoge od nas zabrinuti o tome koja bi nam bolest mogla doći. Srećom, koristeći neke prirodne načine poboljšanja imunološkog sistema, mogli bismo uskoro vidjeti, kako hodamo bez bolesti. Naša će tijela možda uskoro postati jača nego što izgledaju.

Pripremi svoji imunitet za jesen kvalitetnim snom, smanjenjem stresa, povećanjem konzumacije voća i povrća i vježbanjem.

 

Izvor: discoverlifestyle.com

Slični članci

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin