Ultra Ukusno

Pripremi tradicionalni “engleski doručak”

Svaka od zemalja se razlikuje po mnogim stvarima, ali ipak svi imamo nešto zajedničko, a to je defintivno doručak, kao najbitniji obrok u danu. Mnoga jela su poznata širom svijeta, a jedno od njih je svakako i poznati engleski doručak.

Foto: Pexels

Web stranica triptrivia.com pozabavila se ovom temom, pa su novinari objasnili, kako bi zapravo trebao izgledati onaj pravi, pravcati, engleski doručak, odnosno, što bismo u Britaniji trebali dobiti, kada naručimo ovo jelo!

Ovaj doručak je poprilično obilan i ideja je da nam nakon njega ne treba ni užina ili neki drugi obrok do povratka s posla. Većina sastojaka se prilikom pripreme ovog doručka prži, hrana je zasitna, masnija i kaloričnija i ideja je da te to drži do sljedećeg obroka.

Ovo jelo se sastoji od mesa, te obavezno idu kobasica i slanina. I jedno i drugo se naravno prži, s tim da su za Britaniju karakteristični tanji komadi slanine (za razliku od Amerike), pa se ne trebamo žaliti, kako je slanina tanka, a Englezi škrti. Jednostavno, tako je režu i serviraju.

Doručak je nezamisliv bez gustog i začinjenog graha, koji se inače koristi u brojnim engleskim jelima, uključujući i doručke. Ne trebamo se čuditi, ako nam ga negdje posluže u cik zore i uz neko drugo jelo.

Foto Getty Images

Paradajz takođe čini dio doručka, tako da, ne trebamo zaboraviti staviti na tanjir ovo ukusno i zdravo povrće bogatog ukusa.

Prženi hljeb, a ne tost. Dakle, tost nije dio engleskog doručka (mada ga u mnogim varijacijama stavljaju), već je potrebno, ako se želimo držati tradicionalne pripreme, hljeb prepržiti na maslacu.

Foto: Pexels

U doručak se obično stavljaju dva jajeta i ona se pripremaju “na oko”, i naravno, za kraj, sve je potrebno zaliti nekim dobrim i sočnim umakom. U restoranima ćemo obično dobiti kečap ili smeđi HP sauce. Kečapa ima i kod nas, a svaki bolje opremljeni supermarket drži i spomenuti HP sauce, pa nam se čini kako i kod kuće bez problema, možemo napraviti tradicionalni engleski doručak.

Vrlo čest dodatak tradicionalnom engleskom doručku, može biti pečeni krompir ili gljive, pa se vjerovatno ne bi bunili da i ove namirnice dobijemo u kombinaciji.

Pripremi već sutra tradicionalni engleski doručak!

 

Izvor: triptrivia.com

Slični članci

Brownie od tikvica koji će te oduševiti

Ultra magazin

Zapečeni avokado sa šunkom i sirom

Ultra magazin

Salata od kinoe sa kukuruzom

Ultra magazin