Ultra Ukusno

Pripremi tradicionalni “engleski doručak”

Svaka od zemalja u koju otputujemo se razlikuje po mnogim stvarima, ali ipak svi imamo nešto zajedničko, a to je defintivno doručak, kao najbitniji obrok u danu. Mnoga jela su poznata širom svijeta, a jedno od njih je svakako i – engleski doručak.

Foto Getty Images

Portal triptrivia.com pozabavio se ovom temom, pa su novinari objasnili kako bi zapravo trebao izgledati onaj pravi, pravcati, engleski doručak, odnosno, što bismo u Britaniji trebali dobiti kad naručimo ovo jelo!

Ovaj doručak je poprilično obilan i ideja je da nam nakon njega ne treba ni užina ili neki drugi obrok do povratka s posla. Većina sastojaka se prilikom pripreme ovog doručka prži.

Ovo jelo se sastoji od mesa, te obavezno idu kobasica i slanina. I jedno i drugo se naravno prži, s tim da su za Britaniju karakteristični tanji komadi slanine (za razliku od Amerike), pa se ne trebamo žaliti kako je slanina tanka, a Englezi škrti. Jednostavno, tako je režu.

Doručak je nezamisliv bez pasulja, koji se inače koristi u brojnim engleskim jelima, uključujući i doručke. Ne trebamo se čuditi ako nam ga negdje posluže u cik zore i uz neko drugo jelo.

Paradajz takođe čini dio doručka, tako da, ne trebamo zaboraviti staviti ovo voće, koje svi uporno nazivaju povrćem.

Prženi hljeb, a ne tost. Dakle, tost nije dio engleskog doručka (mada ga u mnogim varijacijama stavljaju), već je potrebno, ako se želimo držati tradicionalne pripreme, hljeb prepržiti na maslacu.

U doručak se obično stavljaju dva jaja i ona se pripremaju “na oko”, i naravno, za kraj, sve je potrebno zaliti nekim dobrim umakom. U restoranima ćemo obično dobiti kečap ili smeđi HP sauce. Kečapa ima i kod nas, a svaki bolje opremljeni supermarket drži i spomenuti HP sauce, pa nam se čini kako i kod kuće bez problema možemo napraviti tradicionalni doručak.

Vrlo čest dodatak tradicionalnom engleskom doručku može biti krompir ili gljive, pa se vjerovatno ne bi bunili da i ove namirnice dobijemo u kombinaciji.

Pripremi već sutra tradicionalni engleski doručak!

 

Izvor: triptrivia.com

Slični članci

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ultra magazin

Mediteranska ishrana za dugovječnost

Ultra magazin

5 ideja za veganski doručak

Ultra magazin