• Home
  • Ultra Kreativno
  • Prestižna nagrada umjetnici Edini Selesković za najbolju umjetničku instalaciju 2021.
Ultra Kreativno

Prestižna nagrada umjetnici Edini Selesković za najbolju umjetničku instalaciju 2021.

IuteCredit
IuteCredit

Umjetnica Edina Selesković sinoć je primila internacionalno značajnu nagradu „Premio Arbiter fata verde SyArt 2021.“ za najbolju umjetničku instalaciju ove godine. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Sorrento.

Selesković je sinoć otvorila postavku instalacije Think Freedom na prestižnom internacionalnom festivalu savremene umjetnosti – SyArt Sorrento Festival (Italija).

IuteCredit
IuteCredit

Ova selekcija umjetnika iz cijelog svijeta, sada u svom petom izdanju, daje svjetsku atmosferu jednom od najljepših gradova sredozemne obale dok je postavka radova u zaštićenom spomeniku kulture – Nacionalnoj Villi Fiorentino.

prestizna nagrada edini selesković

Nacionalna Villa Fiorentino jedno je od najfotografisanijih mjesta na svijetu, te izazov za svakog savremenog umjetnika, a posebno mjesto projekata umjetničkih instalacija kao što je Think Freedom, koji je oplemenjuju savremenom umjetnošću.

Umjetnici iz zemalja kao što su: Italija, Indonezija, Iran, Egipat, Poljska, Španija, Bosna i Hercegovina, Turska, Slovačka, Japan, Rusija, Austrija i Srbija pričaju priče, opisuju mjesta, ljudska putovanja u kojima je ljudsko biće u središtu. U vrijeme velikih metamorfoza umjetnici prave tragove, preuređuju i grade univerzalni dom za sve nas.

nagrada edini selesković

„Sinoć je Sorrento postao 13. grad domaćin. Oduševljena sam njihovim gostoprimstvom i ne samo festivalom već i predivnim ljudima koji razumiju, svako na svoj način, poruku i važnost slobode. Beskrajno sam sretna zbog ovako važne nagrade kakva je „Premio Arbiter fata verde SyArt“ za najbolju umjetničku instalaciju u ovoj godini. To je podstrek ali i odgovornost.“ kazala je Selesković.

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu. Think Freedom uključuje skulpturu, instalaciju, izvedbu, svjetlost, zvuk, riječi i nove globalne komunikacijske tehnologije, povezujući mladu generaciju s univerzalnom snagom umjetnosti.

 

Slični članci

Kada bi brendovi bili potpuno iskreni…

Ultra magazin

Pariz se pretvara u čarobnu oazu zahvaljujući infracrvenim fotografijama

Ultra magazin

Umjetnik stvara minijaturne scene „Olimpijskih igara u Tokiju“ koristeći zaštitne maske za lice

Ultra magazin