Ultra Inspirativno

Preporuka za knjigu: “Sedam dobrih godina” autora Etgara Kereta

Bilo je to sedam dobrih godina, teških i lijepih godina, koje su život Etgara Kereta promijenile, a kad pročitaš ovu knjigu, mogla bi i tebi promijeniti život. Od rođenja sina usred terorističkog napada, pa do očeve smrti od karcinoma, najslavljeniji izraelski pisac srednje generacije, zapisuje sve ono što čini njegov svijet – porodica i ljubav, pisanje i putovanje, strepnju, strah i nemir. Sve je to zapisano u memoarima, koji se od svih drugih razlikuju, baš u onom što pisca Etgara Kereta, čini tako posebnim: u njegovoj toplini. Možda baš ti osvojiš ovu knjigu ove sedmice na našem Instagram profilu. 

Foto: Ultra magazin

Krećući se vješto od ličnog do političkog, od razigranog do mudrog, “Sedam dobrih godina” iskazuju afirmativan pogled na našu potrebu, da i na najneočekivanijim mjestima tragamo za dobrotom i stvaramo priče, koje ovom hirovitom svijetu, daju smisao.

Kao Židov i stanovnik Bliskog istoka, sin preživjelih iz Holokausta, brat ultraortodoksne židovke i anarhističkog borca za legalizaciju marihuane, Etgar Keret kao da je stvoren za hod po minskom polju protivrječnosti. “Glas savjesti Izraela”, kako ga zovu, pisac koji progovara o stvarima o kojima drugi misle, ali ih se ne usuđuju izreći.

Humor koji ništa ne može zaustaviti, visokoosjetljive antene za haos i srce, koje ljudskost pronalazi na najneočekivanijim mjestima. “Sedam dobrih godina” knjiga je istinitih priča, pregršt dragulja mudrosti i ljudskosti, kojima ćeš se rado vraćati.

“Etgar Keret je genij…” – New York Times

“Ne znam kako mu to uspijeva, ali Etgar Keret baš sve može pretvoriti u izvrsnu priču. “Sedam dobrih godina” knjiga je sastavljena od takvih priča, tekstova istinitih, punih ljubavi, dobrote, mudrosti, humora i svih onih stvari, koje kao čitalac obožavam, ali ih baš ne umijem imenovati. Keretovo pisanje liječi dušu.” – Aleksandar Hemon

“Izvanredno… Zabavno, mračno, i na neki način jednako slatko, kao njegove priče.” – David Remnick

„Izvanredan pisac! Potpuno drugačiji od svih pisaca, koje znam. Glas nove generacije.“  Salman Ruždi

„Etgarove priče su podsjetnik na ono sirovo i neopipljivo, što najčešće ostaje neizrečeno: veliko umjetničko djelo, često je samo mali dokaz velike ljudske duše. Priče su ljupke i mudre, elokventne i transcendentne, jer i sam Etgar obiluje tim vrlinama… Veoma sam srećan što Etgar i njegove knjige, dopiru do ljudi i čine svijet boljim.“ Džordž Sonders

„Briljantni, dinamični i urnebesni memoari, genijalnog i maestralnog pripovjedača.“ New York Times

„Keret je majstor: hrabar, saosjećajan, svoj.“ Observer

Slični članci

Jednostavna 5-minutna rutina za uklanjanje anksioznosti prije spavanja

Ultra magazin

Pilates instruktorka Ivana Dević: “Želim da pružim ljudima mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe”

Ultra magazin

Tokom velikih minusa pomozi životinjama sa ulice

Ultra magazin