Ultra Inspirativno

Preporuka za čitanje: IKIGAI

Prema Japancima, svaki čovjek ima neki ikigai, motiv zbog kojeg postoji. Neki su ga pronašli i svjesni su svog ikigaija, drugi ga nose u sebi, ali ga još uvijek traže. Ovo je jedna od tajni stanovnika Okinawe, najdugovječnijeg ostrva na svijetu, za dug, mladenački i srećan život.
Foto: Ultra

U knjizi IKIGAI se prvi put analiziraju tajne stogodišnjih Japanaca za zdrav i vitalan život, otkrivajući ne samo kako se hrane, kako se kreću, kako rade, kako se povezuju s drugima, nego i najbolje čuvanu tajnu – kako pronalaze svoj ikigai koji daje smisao njihovom životu i podstiče ih da žive sto godina u punoj formi.

Imati jasan i definisan ikigai, veliku strast, nešto je što daje zadovoljstvo, sreću i značenje životu. Misija ove knjige je pomoći ti da pronađeš i otkriješ te ključne stvari iz japanske filozofije za postizanje dugovječnog zdravlja tijela, uma i duha.

Héctor García (Kirai) je rođen u Valensiji, a od 2004. živi u Tokiju. Njegova internet stranica kirainet.com, s više od milion pregleda mjesečno, svjetska je referentna stranica o popularnoj japanskoj kulturi. Autor je knjige Geek u Japanu, koju je prodao u više od 100.000 primjeraka.

Francesc Miralles je u Barceloni. Novinar je koji se bavi temama s područja psihologije i duhovnosti. Redovno objavljuje u sedmičnom dodatku El País Semanal te u časopisima za lični razvoj. U Hrvatskoj je preveden i njegov popularni roman Ljubav malim slovima. Trenutno radi na razvoju metode koja kombinuje logoterapiju s kulturom ikigaija. Za potrebe svog proučavanja obojica su bili na terenu u Ogimiju (Okinawa), selu stogodišnjaka, gdje su intervjuisali sto staraca koji su im otkrili svoje tajne za dug i srećan život.

Poklanjamo ovu knjigu na našem Instagram nalogu!

Slični članci

3 toksične navike koje te sprečavaju da postaneš uspješna osoba

Ultra magazin

Uživaj sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima u najboljim “psećim filmovima”

Ultra magazin

Ovo je jedan od najljepših vrtova na svijetu – Dubai Miracle Garden ima više od 150 miliona vrsta cvijeća

Ultra magazin