Ultra Kreativno

Prelijepe fotografije istorijskih iranskih džamija

Umjetnica Fatemeh Hosein Aghaei napravila je seriju fotografija na kojima ističe ljepotu očaravajućih džamija i njihovih upečatljivih eneterijera. Fokusirajući se na istorijsku iransku arhitekturu, a naročito na provinciju Isfahan, šarolike fotografije prikazuju sobe sa motivima koji se protežu od poda do plafona prostorija.
Foto:hoseinaghaei.fatemeh/mymodernmet

Njene fotografije su uvijek živopisne, apstraktne, kompleksne, a cjelokupna kompozicija je uvijek ispunjena raznobojnim uzorcima, lukovima i kupolama koje uljepšavaju džamije. Gledajući njene fotografije, veoma je lako izgubiti se u izvanzemaljskom osjećaju.

Foto:hoseinaghaei.fatemeh/mymodernmet

Inspiracija za Hosein Aghaeijeve fotografije potiče iz njenog poštovanja prema iranskoj arhitekturi. „Najvažnija stvar za mene je pokazati ljepotu tradicionalne iranske arhitekture ljudima svijeta i to je vrlo težak zadatak, jer čak i u najboljim uslovima, nije moguće da svu tu ljepotu stavim u samo jedan okvir“, rekla je umjetnica.

Foto:hoseinaghaei.fatemeh/mymodernmet

Fotografisanje obično počinje fotografisanjem unutrašnjosti ili eksterijera, a fotografije su snimljene širokougaonim objektivima i najčešće iz niskog ugla. Poslije pokušava da snimi detalje na zgradama koji joj privlače pažnju. Uvijek pokušava da fotografiše objekte sa više od jednog elementa na fotografiji, kako bi što preciznije i realnije dočarala njihov izgled.

Foto:hoseinaghaei.fatemeh/mymodernmet

Smjernica kojom se vodi kada bira fotografije je, ukoliko joj je ono što je fotografisala upola lijepo kao ono što je vidjela uživo, fotografija je dovoljno dobra da je pokaže svijetu.

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

8 savjeta kako dekorisati malu prostoriju i učiniti je većom

Ultra magazin

Ove umjetničke slike pokazuju sve što želiš ovog ljeta!

Ultra magazin

Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Ultra magazin