• Home
  • Ultra Kreativno
  • Predstavljene Barbie lutke bez kose i sa vitiligom, kako bi ukazali na ljepotu različitosti
Ultra Kreativno

Predstavljene Barbie lutke bez kose i sa vitiligom, kako bi ukazali na ljepotu različitosti

Proizvođač igračaka Mattel intenzivno radi na stvaranju novog pogleda na poznate Barbie lutke, stavljajući u prvi plan ljepotu različitosti i jedinstvenosti.
Barbie bez kose
Foto: news.sky

Barbie lutke bez kose polako preuzimaju primat u prodavnicama, kako bi povećale raznolikost asortimana i pružile podršku svim djevojčicama, koje se iz zdravstvenih razloga bore sa gubitkom kose.

Pored Barbie lutkica bez kose, u kolekciji će se naći i one sa vitiligom, stanjem koje uzrokuje depigmentaciju na određenim dijelovima kože.

Nova kolekcija poznatih lutkica ima za cilj osigurati da brend Barbie, predstavlja globalnu raznolikost i inkuzivnost, rekli su iz Mattela.

Varijanta Barbie lutke bez kose je prošle godine postala objava sa najviše lajkova na Instagram profilu nekog brenda, što potvrđuje da je novi projekat naišao na pozitivne reakcije javnosti.

Barbie bez kose
Foto: news.sky

S obzirom na to da su svojevremeno kompaniju Mattel prozivali zbog pretjerano mršavih barbika sa naglašenom seksualnošću koje su proizvodili, pravac u kojem se kreće njihova nova kolekcija je pozitivan iskorak.

Prvi korak bila je Fashionistas linija iz 2016. godine, kada su proizveli barbike sa različitim tipovima tijela, tonovima kože i frizurama, dok je sljedeće godine stvorena i prva Barbie, koja je nosila hidžab. Pored njih, stvorena je i Barbie lutka koja koristi invalidska kolica, zatim jedna sa oštećenjem sluha, kako bi potaknuli djecu da uče znakovni jezik.

Barbie bez kose
Foto: news.sky

Kompanija Mattel je objavila podatak da je najprodavanija Barbie lutka u Velikoj Britaniji 2019. godine, bila barbika u invalidskim kolicima, dok je crna lutka sa afro frizurom zauzela prvo mjesto na globalnom nivou.

 

Izvor: news.sky.com

Slični članci

8 savjeta kako dekorisati malu prostoriju i učiniti je većom

Ultra magazin

Ove umjetničke slike pokazuju sve što želiš ovog ljeta!

Ultra magazin

Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Ultra magazin