Ultra Zanimljivo

Predstavljamo ti 5 najljepših evropskih univerziteta

Postoje mnogi univerzitetski gradovi u kojima turisti ne propuštaju obići studentske kampuse, koji često izgledaju kao naselja iz bajki. Najviše takvih gradova je u Evropi, koja ima najdužu tradiciju i istoriju, ali je i generalno arhitektonski, umjetnički i kulturni centar svijeta.
evropski univerziteti
Foto: Getty Images

U srednjovjekovnoj Evropi, visoko obrazovanje je bilo u domenu tadašnje crkve i bilo je ograničeno na crkvene škole. Učenici su već tada živjeli u zajednicama, odnosno sistemu sličnom današnjim studentskim domovima, kako bi imali optimalne uslove za život, učenje i obrazovanje. Ovakva struktura obrazovanja se posebno odnosila, ali i danas asocira na Veliku Britaniju, koja je poznata širom svijeta po svojim prestižnim univerzitetima.

Cambridge, Velika Britanija

Cambridge univrzitet
Foto: Getty Images

Vjerovatno najpoznatiji univerzitet na svijetu, pored toga što pruža najbolje moguće uslove za studiranje, Cambridge sa druge strane predstavlja pravu turističku atrakciju. Najpoznatije građevine su Kraljevska kapela i Univerzitetska bibilioteka Wren.

Kraljevska kapela, stara 500 godina je najbolji preživjeli primjer engleske pozne gotske arhitekture. Sadrži najveći lepezasti svod na svijetu i impozantnu istoriju, koja seže do vremena Henrija VI. Otvorena je za posjete tokom cijele godine.

Univerzitetska biblioteka Wren, na Trinity koledžu u Cambridgeu, sadrži lagan i prozračan dizajn za koji je zaslužan Sir Christopher Wren, arhitekta najpoznatiji po katedrali St. Paul u Londonu. Za razliku od drugih biblioteka na Cambridgreu, ova se nalazi na drugom spratu, što omogućava da bude okupana sunčevom svjetlošću veći dio dana.  Njenih 12 vitrina sadrži rotirajuću zbirku predmeta, poput različitih Shakespearovih dramskih djela, rukopisnih djela Johna Miltona, bilježnicu i prizmu Isaaca Newtona, kao i originalnog Winnie Pooha, A.A. Milnea.

Coimbra, Portugal

Coimbra univerzitet
Foto: Getty Images

Druga dragocjena biblioteka je elegantna biblioteka kralja Joãoa (Biblioteca Joanina), na Univerzitetu u Coimbri, u centralnom Portugalu. Ovaj hram star 300 godina, sadrži 40.000 knjiga u impresivnoj baroknoj raskošnosti.

Cijela unutrašnjost je od drveta, uključujući radne stolove napravljene of egzotičnog južnoameričkog drveća, police za knjige napravljene pomoću pokretnih stepenica, pa čak i trijumfalni lukovi između prostorija. Najstariji portugalski univerzitet sa tradicijom dugom od 1290. godine, ima biblioteku u kojoj većina knjiga potiče iz 1755. godine i ranije, a prioritet je očuvanje istorije i tradicije. Biblioteka je dostupna samo u određeno vrijeme, a posjetioci imaju 10 minuta za razgledanje. Zanimljivo je da noću šišmiši izlaze iz svojih skrovišta u potrazi za hranom, insektima koji nanose štetu knjigama, te na taj način pružaju prirodnu zaštitu bogatoj kolekciji u biblioteci.

Trinity, Irska

Trinity kojež Dablin
Foto: Goodshoot/Getty Images

Jedna od najstarijih evropskih znamenitosti “Knjiga Kellsa”, koja predstavlja oslikani rukopis evanđelja na latinskom jeziku, smještena je u biblioteci Trinity koleža u Dublinu. Ovaj poznati osvijetljeni rukopis, star 1200 godina je verzija četiri evanđelja, precizno iscrtano i pažljivo ilustrovano od strane monaha, na čak 680 stranica.

Da bi napravili pergament papir, oni su marljivo strugali i sušili kožu od oko 185 teladi. Da bi dobili najživopisnije pigmente, koristili su prah od zdrobljenih buba i dragog kamenja. Pisali su latiničnom kaligrafijom i ukrašavali stranice velikim, cvjetnim slovima, detaljnim ilustracijama i životinjama, koje su stavljali između rečenica ili su isprepletene slovima – mješavina zamršenog dizajna.

Salamanca, Španija

Salamanca univerzitet
Foto: Getty Images

U Salamanci, domu najstarijeg univerziteta u Španiji (osnovanog oko 1218. godine), vrhunac je velika fasada ulaza u školu. Njegova složena klesarska građa, izvrstan je primjer španskog plateresknog stila, predstavljenog delikatnim, detaljnim filigranskim rezbarijama, s temama koje daju suptilne izjave o intelektualnoj nezavisnosti srednjovjekovne crkve.

Na raskošnom trgu nasuprot prednje strane građevine dominira statua Luisa de Leona, akadamika koji je bio zatvoren i mučen pet godina, zbog prevođenja Biblije na kastilski jezik – što je dovelo u pitanje crkvenu kontrolu Božijih riječi.

Univerzitet u Padovi, Italija

Univerzitet u Padovi
Foto: Getty Images

Jedan od prvih, najvećih i najkvalitetnijih univerziteta u Evropi. Padovanski univerzitet je osnovan otprilike u isto vrijeme kada i onaj u Salamanci, oduvijek je bio prilično nezavistan od vjerskih ograničenja. Raj za mislioce, koji su dolazili iz svih krajeva svijeta, uključujući i velike naučnike poput Kopernika, koji je tu studirao i Galileo Galilea, koji je bio profesor na istom.

Studenti su ti koji danas posjetioce vode u obilazak Univerziteta, a vrhunac je posjeta Prvom evropskom pozorištu anatomije, osnovanom 1595. godine.  Svoju najveću slavu i prosperitet ostvario je tokom 15. i 16. vijeka, kad je bio jedan od tri vodeća univerziteta u Evropi, a danas je sedmi na svijetu, odnosno drugi u Italiji, odmah iza Univerziteta u Bolonji.

 

Izvor: usatoday.com

Slični članci

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin

Kako će Venera u Blizancima uticati na naš ljubavni život?

Ultra magazin