Ultra Inspirativno

Prednosti putovanja izvan turističke sezone

Avionske karte, hoteli, pa čak i ulaznice za neke turističke atrakcije su tokom sezone skuplje, kada rojevi putnika kreću na odmor u rekordnom broju. Iako su vremenski uslovi najpogodniji tokom turističke seozne, putovanje izvan sezone takođe ima mnoge prednosti. Od jeftinijih letova do izbjegavanja gužve, putovanja u mjesecima koji nisu toliko popularni, dozvoljavaju ti da destinacije doživiš na drugačiji način i bez velikog troška.
Foto: Unsplash

Jeftinija cijena avionskih karata samo je jedna od prednosti putovanja van sezone.  Poznato je da su cijene avionskih karata ljeti bezobrazno skupe, ali postoje destinacije na koje je jeftinije putovati u ljetnim mjesecima. Neke tipične zimske destinacije poput planina i skijališta, ljeti se mogu naći po veoma povoljnim cijenama, a zanimljivo je da u toplijim mjesecima nude pregršt zanimljivih stvari za vidjeti i aktivnosti za isprobati.

Jeftinije avionske karte

Za najveće popuste, u istraživanju na internetu izaberi opciju fleksibilnog putovanja i istraži šta ti se sve nudi.

U današnje vrijeme, avio kompanije pokušavaju da naplate što više usluga svojim korisnicima. Tako se najtraženija sjedišta redovno dodatno naplaćuju, poput onih koja pružaju više prostora za noge, veći komfor, mjesta pored prozora, ili mjesta bliže izlazu. Ako se odlučiš za vansezonko putovanje, možda nećeš morati platiti dodatno za bolja mjesta. Budući da su letovi u ovom periodu rijetko puni, često se dešava da možeš izabrati mjesto koje ti najviše odgovara.

Iznajmi auto po nižoj cijeni

Foto: Unsplash

Lijepo je imati auto kada nisi u svom gradu, a mnogi putnici smatraju da je iznajmljeni automobil ključni dio putnog paketa. Kao i svaka druga roba, cijene najma automobila rastu kada i mnogi drugi ljudi iznajmljuju.

Zapravo agencije za iznajmljivanje koriste softver koji povezuje web stranice putem interneta i stranice konkurenata. Cijene rastu kada je vrhunac potražnje i zalihe niske. Nije teško zaključiti da se to najčešće dešava u vrhuncu sezone.

Pa, kako postići najbolju cijenu? Putuj van sezone i rezerviši automobil dosta unaprijed. Zatim provjeri početnu cijenu svakih nekoliko sedmica do dana putovanja. Ako je dostupna povoljnija cijena, uzmi je i otkaži rezervaciju. Nećeš platiti naknadu za to i možda ćeš moći iznajmiti automobil na duži period za manje novca.

Plati manje za duži boravak

Opšte je poznato da su cijene hotela niže van turističke sezone. U ovom periodu možeš naći luksuzan smještaj po veoma prihvatljivim cijenama. Neki hoteli snize cijene smještaja čak do 50% u sušnom periodu, kako bi i tada privukli turiste. Dešava se i da svoje goste nagrade dodatnim besplatnim noćenjem, čega nema u turističkoj sezoni. Ako sanjaš o povoljnom godišnjem odmoru u Evropi, niže cijene hotela ćeš naći od novembra do marta, izuzev Nove godine. U ovom periodu vrijeme nije idealno, ali uz dobru opremu i odjeću možeš uživati, čak i više nego tokom toplijih mjeseci.

Jeftiniji restorani

Ako si kao većina ljudi, onda ti je veoma bitno šta i gdje jedeš na putovanju. Što više voliš probavati hranu u poznatim restoranima kada si turista, to ti se više isplati putovati van sezone. Zapamti, odnos ponude i potražnje je osnovno pravilo. Kako potražnja opada van sezone, padaju i cijene, uključujući i hranu. To vrijedi na svim popularnim evropskim destinacijama poput Barselone, do najvećih američkih turističkih gradova.

Foto: Unsplash

Slobodne aktivnosti koštaju manje

Bez obzira šta planiraš da radiš na svom putovanju, imaj na umu da ćeš gotovo sve atrakcije i aktivnosti platiti manje van sezone. Sjajne spa ponude, masaže, ali i posjete muzejima, zoološkim ili luna parkovima, možeš pronaći po nevjerovatno niskim cijenama koje nikako nećeš moći propustiti.

Izaberi krstarenje

Ako si želiš priuštiti krstarenje po pristojnoj cijeni, idealna opcija je odabir termina van sezone. Cijene krstarenja zavise najviše od vodostaja vode, tako da prije nego što rezervišeš putovanje, napravi mini istraživanje kada je pametno ići na krstarenje.

Evropska riječna krstarenja tokom zimskih i jesenjih mjeseci su možda i bolja opcija kada su u pitanju krstarenja van sezone. Prostranije sobe sa boljim pogledom, izostanak gužve – samo su neke od prednosti.

 

Izvor: gobankingrates.com

Slični članci

Znaš li koje sve prednosti plivanje donosi tvom tijelu?

Ultra magazin

Jesu li raskidi postali teži sa pojavom društvenih mreža?

Ultra magazin

Video koji prikazuje pritisak kojem su žene svakodnevno izložene

Ultra magazin