Ultra Zanimljivo

Pospane pčelice – nešto najljepše što ćeš danas vidjeti!

Bojiš li se insekata? Izluđuju li te pčele? Ako je odgovor da, možda bi trebalo da vidiš fotografije pčela, koje spavaju u cvijeću. Možeš li zamisliti pahuljastu pčelu prekrivenu polenom, kako spava unutar cvijeta? Ova priča će te sigurno oduševiti i raznježiti…
Foto: Bored Panda

Fotograf Joe Neely vjerovatno će promijeniti način na koji percipiraš pčele i sigurno ćeš se zaljubiti u ove korisne i divne insekte. Joe je fotografisao dvije pčele koje spavaju u cvijetu, što je sigurno najslađa stvar koju ćeš danas vidjeti na Internetu.

U pratnji svoje zaručnice Nicole, Joe je krenuo u šetnju želeći fotografisati cvijeće maka. Zaustavili su se kraj autoceste, kako bi fotografisali neke ružičaste cvjetove i pronašli cvijet biljke Globe Mallows, a na njima pčele kako spavaju. Iako je većina pčela zujala, Nicole je primijetila da neki od cvjetova imaju pčele, koje se nisu čule niti kretale.

Foto: Bored Panda

Vrsta pčela “diadasia diminuta” može spavati nekoliko sati u cvijetu ove biljke. To nije uobičajena “navika” svih pčela, a samo nekoliko vrsta to čini nakon što završi svoj posao. Brandon Hopkins sa Univerziteta State Washington, objašnjava da pčele nemaju kapke, ali kada spavaju prestanu micati antenu i okrenu se na bočnu stranu.

Foto: Bored Panda

Kako bi se uvjerio da su žive, Joe se približio uspavanim ljepoticama. Cvijeće je bilo prekriveno pčelama, a jedna od njih je bila pored cvijeta. Jedva je dopuzala do unutrašnjosti cvijeta i pridružila se ostalim pčelama.

Teturala je poput osobe u alkohilisanom stanju, a onda se napokon uspavala pored ostalih, inače vrijednih, ali pospanih drugarica.

Pčele su važni oprašivači i čovječanstvo ih treba kako bi zaštitilo usjeve hrane, odnosno kako bi obezbijedilo sebi hranu. Otprilike trećina hrane, koju svakodnevno jedeš ovisi o oprašivanju pčela. Možda se bojiš zujanja ovih insekata, ali sjeti se da ti više trebaš njih, nego one tebe.

Jer, bez pčela ne bi imali dovoljno hrane da preživimo. Nadamo se da će ove simpatične fotografije promijeniti tvoje mišljenje i da ćeš  se više pobrinuti za pčele i njihovu ulogu u prirodi.

Nikada ne ubijaj pčele, sadi što više cvijeća u svom dvorištu ili vrtu i pozovi prijateljice pčele na zabavu, jer ne činiš uslugu samo njima, već i sebi i čovječanstvu!

 

Izvor: healthyfoodhouse.com

Slični članci

Poznate statue širom svijeta nose maske

Ultra magazin

Veganska ishrana može da pomogne u sprečavanju pandemija

Ultra magazin

Kako pozirati pred kamerom zna ovaj popularni psić

Ultra magazin