Ultra Ukusno

Poslastica koju moraš probati na idućem putovanju!

Ukusna i omiljena poslastica idealna za duge šetnje tokom obilaska Budimpešte je čuveni trdelnik, dimnjak ili  chimney cake. Prva asocijacija na ovaj kolač od poludizanog tijesta je čarobna energija Budimpešte. Jednostavno je nemoguće prošetati ovim raskošnim gradom bez ove ukusne poslastice u rukama.

Foto Lock and Scape

Ovo mirisno tijesto u današnje vrijeme omotano oko metalnog valjka potiče iz slovačkog mjesta Skalica, koje se nalazi u blizini češke granice. Originalni recept krajem 18. vijeka donio je penzionisani mađarski general Jozsef Gvadany u Mađarsku, gdje je ovaj kolač i postao popularan. Ipak, ovu poslasticu nisu počeli sve više da pripremaju samo Mađari, već su podjednako oduševljeni i Česi.

Tako je postao vrlo popularna poslastica na češkim dvorovima. Ovaj tako jednostavno pripremljeni obrok vremenom je postao prava atrakcija.

Danas, skoro na svakom mjestu u Mađarskoj možemo posmatrati kako nastaje ova poslastica. Vješte ruke kuvara pretvaraju trakice tijesta u kolač koji poprima oblik dimnjaka (chimney = dimnjak), pa je tako dobio i svoje sve popularnije internacionalno ime.

Daily News Hungary

Taj smotuljak tijesta potom se uvalja u šećer, cimet, vaniliju, kokos, pistaciju, lješnjak ili neke druge dodatke.

U unutrašnjost ovog kolača ubacuju se različiti dodaci, kreme i namazi, koji mu daju dodatnu sočnost i punoću ukusa, čemu nije jednostavno odoljeti. Ponekad se čak ubacuju i kuglice sladoleda što mu daje poseban šarm. Bilo da više voliš prozračne, lagane kreme poput bijele čokolade ili teške, gusti mousse od čokolade, ova poslastica se odlično slaže sa svim ukusima i varijantama.

Ovaj kolač je idealan tokom šetnje i razgledanja grada u kojem zatekneš ovaj kolač. Pored Budimpešte, sve prisutniji je u Pragu, a možemo ga pronaći i u Zagrebu ili primorskim gradovima. Gdje god da ga ugledaš tokom putovanja, iskoristi priliku da probaš ovaj ukusni kolač.

Slični članci

Ljetna salata od piletine, tikvica i nektarina!

Ultra magazin

Domaći sladoled sa karamelom i kikirikijem!

Ultra magazin

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući “Hugo”

Ultra magazin