Ultra Zanimljivo

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Dok je pandemija korona virusa natjerala sve zemlje da preuzmu do sada neviđene korake i zabrane kretanje građana, žrtve porodičnog nasilja su se iznenada našle zarobljene u svojim domovima sa partnerima koji ih zlostavljaju. Neke od njih ili nemaju mogućnosti, ili se previše boje da pozovu policiju.
Pexels

Prošle sedmice žena je ušla u apoteku, u Francuskom gradu Nancy, ali nije došla da kupi lijek, došla je da kaže apotekarki da je partner zlostavlja. Ubrzo nakon toga, njen suprug je uhapšen.

Francuska, inspirisana sličnom akcijom u Španiji, počela je da govori žrtvama da dođu u apoteku. U slučaju da nisu u mogućnosti da otvoreno pričaju u apoteci, mogu jednostavno da upotrijebe šifru “maska 19” i apotekar će znati o čemu se radi. Žena u Nancyu je bila prva osoba u Francuskoj koja je zatražila pomoć otkako je vlada lansirala inicijativu, rekla je  za CNN Marlen Schiappa, francuska ministarka za rodnu jednakost.

I dok mjere izolacije i nemogućnost kretanja postaju sve strožije širom Evrope, dobrotvorne organizacije i policija upozoravaju na potencijalni porast slučajeva porodičnog nasilja. Zatvorene u kući za zlostavljačem čini žrtve ranjivijima, jer ne mogu da pobjegnu. Povrh svega,  razna istraživanja su pokazala da emocionalno stresni događaji mogu da vode do povećanja agresivnog ponašanja kod kuće. Naučnici su identifikovlali te skokove u ponašanju za vrijeme ekonomske krize 2008. godine, u slučaju prirodnih katastrofa i velikih fudbalskih turnira.

Pexels

Christophe Castaner, francuski minitar unutrašnjih poslova, rekao je da su se slučajevi porodiñnog nasilja u Parizu povećali za 36% otkako je počela izolacija zbog epidemije korona virusa. Vlada Francuske je objavila da će platiti 20.000 noćenja u hotelima za žrtve porodičnog nasilja i da će otvoriti centre za savjetovanje u supermarketima.

Podaci iz ostalih zemalja su takođe zabrinjavajući. “Oduvijek je postojalo porodično nasilje, ali ova kriza ga pogoršava,” rekla je Simona Ammerata koja radi u skloništu za žene Lucha i Siesta u Rimu. Jedna mlada žena koja je došla da zatraži pomoć u skolonište, rekla je da je njen partner oduvijek kontroliše i maltretira, ali da se situacija značajno pogoršala tokom izolacije. “Dinamika nasilja u kući postaje veoma ozbiljna”, rekla je Ammerata.
Javna zdravstvena kriza je preplavila Italiju i lokalne vlasti su bile primorane da veliki dio svojih resursa preusmjere u borbu protiv pandemije. “Sudske proceure su sporije nego inače, jer većina ljudi radi od kuće. Strahuje se da zakoni koji štite žene neće biti doneseni na vrijeme.”
Sa problemom se ne suočava samo Evropa. U Australiji, vlada je objavila da je Google registrovao najveći broj pretraživanja za pomoć žrtvama porodičnog nasilja u zadnjih 5 godina – povećalo se za 75% tokom epidemije. Vlada je predstavila paket od 95 miliona dolara za pomoć i podršku žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja tokom epidemije korona virusa.
Refuge, vodeća britanska humanitarna organizacija koja je usresređena na borbu protiv porodičnog nasilja, kaže da ih najviše brine da se žrtve mogu naći u nemogućnosti da prijave svoj problem.
“Znamo da je obično prilika za žene sa nasilnim partnerima da se jave i zatraže pomoć često veoma ograničena,” rekla je Sandra Horley, izvršna direktorica u Refuge. “Sada je ta prilika postala još ograničenija,” dodala je.
Pexels
Telefono Rosa, linija za žrtve porodičnog nasilja u Italiji, primila je 55% manje poziva u martu, jer su mnoge žene bile u nemogućnosti da zatraže pomoć tokom izolacije. Mnoge žene šapuću kako ih agresivni partneri ne bi čuli. Delphine Beuavis, direktorica skloništa za žene Rosa na sjeveru Francuske rekla je za CNN da i njihova organizacija ima slična iskutva sa smanjenim brojem poziva. “Verujemo da je to slučaj, jer žene nisu u mogućnosti da nam se obrate kao posljedica toga što su zatočene u kući. Žrtve su tražile pomoć tokom kratkih odlazaka u supermarket ili su slale poruke tokom odlaska u kupatilo. Stroga pravila izolacije otežavaju ranjivim ženama da pobjegnu iz nasilne veze.
Stručnjaci kažu da je i u normalnim okolnostima napuštanje doma i nasilnika veoma teško, a da je u ovoj situaciji još teže, jer zlostavljane žene nisu u mogućnosti da pobjegnu kod prijatelja ili porodice, jer vladina uredba kaže da niko ne može da izađe iz kuće. Odlazak sada je vrlo, vrlo težak. Teži nego ikad.
Ukoliko ti je potrebna pomoć, obrati se nadležnim službama: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina.
Izvor: cnn.com

Slični članci

Samo 20 sekundi vježbanja ili kretanja će spriječiti efekte sjedenja opasnog po zdravlje

Ultra magazin

Kako da organizuješ sedmicu prema planetama

Ultra magazin

Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta da limitiraju upotrebu mesa i mliječnih proizvoda

Ultra magazin