Ultra Zanimljivo

Popino prase – noćna mora za kućne ljubimce

IuteCredit
IuteCredit

Popino prase – biljka kojom smo se kao djeca igrali i koju smo zvali strelice, pored svojih ljekovitih svojstava, može postati noćna mora za kućne ljubimce i njihove vlasnike. Još se naziva i divlji ječam, a riječ je o korovu koji je veoma rasprostranjen i može se naći u blizini naselja, na ivicama puteva, gradskim travnjacima i neobrađenim livadama.

Unsplash

Popino prase je prepoznatljivo po svom karakterističnom klasju, a zanimljivo je da se početkom Srednjeg vijeka koristilo kao zamjena za ječam. Dok se većina ljudi koja nema kućnog ljubimca nikada nije srela sa opasnom stranom popinog praseta, vlasnici pasa znaju da ova biljka može biti i kobna za njihove kućne ljubimce.

O čemu se zapravo radi?

IuteCredit
IuteCredit

Popino prase se nalazi na stabljici trave i karakteriše ga oštar i ljepljiv vrh,  koji ima svoju funkciju – prodiranje u zemljište i polaganje sjemena u zemlju. Uz to, ima žaoke koje pomažu da se proces probijanja sjemena u zemlju ne zaustavi.

Ali, problem nastaje kada se oštar vrh zabije u dlaku kućnih ljubimaca. Ovdje su najizloženiji dugodlaki psi, posebno nižeg rasta, koji dok se kreću, donjom stranom tijela dodiruju travu. Popino prase se veoma lako može zakačiti i izgubiti u gustoj dlaki kućnih ljubimaca, te stvoriti velike probleme. Najčešća mjesta na koja se zakači su genitalije, prostori između prstiju, jastučići na šapama, uši, a najopasnije je kad dospije u oko ili ušni kanal.

Mačke, sa druge strane, su kućni ljubimci sa kratkom dlakom koje prirodno same vode mnogo računa o svojoj higijeni, zbog čega najčešće nemaju problem sa popinim prasetom. Ukoliko se i zakači za njihovu dlaku, one ga same uspiju skinuti sa svog krzna, ili vlasnici odmah primijete zelenu boju na njima i lako uklone divlji ječam.

Unsplash

Zbog oblika sjemenke, veoma lako se pričvršćuju za dlaku, a ugao pod kojim se zakači otežava samostalno ispadanje i jednostavno vađenje. Ukoliko se popino prase ne primijeti odmah i ne ukloni, ono se zabija sve dublje i dublje u tkivo.

Tada se počinju javljati i prvi simptomi – crvenilo, bol, oticanje, osjetljivost na dodir, infekcija, krvarenje.. Ukoliko se zabilo u šapu, može doći do šepanja, a ukoliko je završilo u uhu – može se javiti otresanje glavom i naginjanje glave na jednu stranu. Pas može pojačano cviliti, lizati i češati ugroženo područje, konstantno kihati i otežano disati. Ukoliko pas ima bilo koji od ovih simptoma, moguće da je problem popino prase.

Zbog toga je najbitnije odmah se javiti veterinaru i ne čekati da samo prođe. Kod ovog problema, vrijeme je presudan faktor i što se prije reaguje na ispravan način, posljedice će biti manje. Popino prase u organizmu napreduje i može doći do dubine od 10 centimetara unutar kože, te ugroziti i vitalne organe. Ukoliko vlasnici primijete neobične simptome i nesvakidašnje ponašanje svog kućnog ljubimca, odmah bi trebali životinju odvesti veterinaru.

Foto: australiandoglover

U zavisnosti koliko je vremena prošlo od uboda, veterinar će procijeniti koje je rješenje optimalno, te da li može obaviti zahvat bez anestezije, ili je nephodno psu dati anesteziju. Sam proces vađenja popinog praseta je bolan i neprijatan, zbog čega se nikako ne preporučuje da vlasnici sami vade popino prase. Takođe, kada se klas osuši, nastavlja da se raspada, a oštre iglice izazivaju još veću bol kod povrijeđene životinje. U težim slučajevima su nephodne hirurške intervencije.

Uz malo veću brigu i kontrolu, probleme sa popinim prasetom je moguće ublažiti i svesti na minimum. Kao prvo, najefikasnije je pse ne voditi na mjesta na kojima je rasprostranjeno popino prase. Drugi korak prevencije je detaljan pregled kućnog ljubimca nakon povratka iz šetnje – uz češljanje dlake i brisanje šapa. Ukoliko se popino prase primijeti nekoliko minuta nakon što se zakačilo za psa, veoma ga je lako ukloniti i neće doći do komplikacija.

Ipak, ukoliko se kod psa javi bilo koji od navedenih simptoma, uvijek je najbolje odmah otići kod veterinara i problem riješiti na vrijeme. Ovo je savjet koji važi za sve situacije – zatražiti stručnu pomoć kada nismo sigurni šta muči naše kućne ljubimce, kako bi se konačna šteta svela na minimum.

Slični članci

Šta najčešće kupujemo na osnovu našeg horoskopskog znaka?

Ultra magazin

Pun mjesec u Ribama 20. septembra poručuje – Zaboravi logiku, mašta i intuicija su glavne

Ultra magazin

Ovo su najvjerniji horoskopski znakovi u ljubavi

Ultra magazin