Ultra Inspirativno

Pomozi drugom i popravi sebi dan!

Iako vjerovatno znaš za zlatno pravilo ponašanja još iz vrtića i škole, to ne znači da se treba upotrebljavati samo za vrijeme velikog i malog odmora. Jer, dobrota i ljubaznost su uvijek cijenjeni i treba ih vježbati kroz cijeli život. A koji je najbolji dio praktikovanja dobrote i kakve mi sve benefite doživljavamo kada pomažemo drugima?

Foto: Unsplash

Suština je da male stvari, mogu napraviti velike promjene. Sjeti se trenutaka kada je komšija zaustavio lift za tebe ili kada je radna kolegica, ostavila zahvalnicu ili slatkiš za dobro urađen posao na tvom stolu. Te sitnice su ti vjerovatno popravile dan. Jednom kada počneš konzumirati male ljubazne znakove pažnje, primijetićeš koliko više pozitivne energije osjećaš oko sebe. Ako još nisi, započni sa ova 4 jednostavna načina i otkrij koliko te može usrećiti, kada uradiš nešto lijepo za druge ljude.

Kupi kafu osobi koja sjedi do tebe

Foto: popsugar

Sljedeći put kada sjedneš u svoj omiljeni kafić da se opustiš i prelistaš novine, dok ispijaš svoje omiljeno piće, počasti i osobu koja sjedi za stolom do tvog ili kupi kafu svom radnom kolegi ili kolegici na poslu. Gotovo te ništa neće koštati, a nekome ćeš popraviti cijelo jutro, ako ne i dan!

Ponudi nekom slatkiš

Foto: Unsplash

Sjeti se da ponudiš bombonom, slatkišom ili žvakom osobu koja sjedi do tebe. Ovo je i odličan način da započneš neobaveznu konverzaciju sa nekim, pa i da možda stekneš novog prijatelja.

Pomozi komšijama

Foto:popsugar

Bez obzira živiš li u jednom od onih bajkovitih naselja, gdje se sve komšije znaju i druže, ili ne, potrudi se da pomogneš svojim komšijama, kad god to možeš. Posebno, ako su u pitanju penzioneri. Na primjer, ako vidiš stariju gospođu kako se muči, jer nosi previše robe iz prodavnice, ponudi se da joj pomogneš i odneseš kese do kuće. Ili, ako znaš svoje komšije malo bolje, upitaj ih treba li im donijeti poštu, platiti račune ili pričuvati i prošetati ljubimca.

Oslobodi mjesto nekome u javnom prevozu ili čekaonici

Foto:popsugar

Dok sjediš u autobusu ili tramvaju i voziš se kući nakon napornog radnog dana, uvijek obrati pažnju da li je nekom drugom, tvoje mjesto potrebnije. Ako se pored tebe nalazi trudnica, bakica sa štapom ili osoba sa invaliditetom, ustani i ustupi im mjesto, to će im sigurno značiti.

Slični članci

Pogledaj najnevjerovatnije ulice širom svijeta

Ultra magazin

6 savjeta kako povećati motivaciju na poslu

Ultra magazin

John Legend u emotivnoj objavi progovorio o pobačaju supruge Chrissy

Ultra magazin