Ultra Inspirativno

Pomozi drugom – popravi sebi dan

Iako vjerovatno znaš za Zlatno pravilo ponašanja još iz vrtića i škole, to ne znači da se treba upotrebljavati samo za vrijeme velikog i malog odmora. Jer, dobrota i ljubaznost su uvijek cijenjeni i treba ih vježbati kroz cijeli život. A koji je najbolji dio praktikovanja dobrote?
Foto: Unsplash

Suština je da male stvari mogu napraviti velike promjene. Sjeti se trenutaka kada je komšija zaustavio lift za tebe ili kada je radni kolega ostavio zahvalnicu za dobro urađen posao na tvom stolu. Te sitnice su ti vjerovatno popravile dan. Jednom kada počneš konzumirati male ljubazne znakove pažnje, primijetićeš koliko više pozitivne energije osjećaš oko sebe. Ako još nisi, započni sa ova 4 jednostavna načina  i otkrij koliko te može usrećiti kada uradiš nešto lijepo za stranca.

Kupi kafu osobi koja sjedi do tebe
Foto: popsugar

Sljedeći put kada sjedneš u svoj omiljeni kafić da se opustiš i prelistaš novine, dok ispijaš svoje omiljeno piće, počasti i osobu koja sjedi za stolom do tvog. Gotovo te ništa neće koštati, a nekome ćeš popraviti cijelo jutro, ako ne i dan!

Ponudi bombonu saputniku u javnom prevozu
Foto: Unsplash

Voziš li se gradskim prevozom, sjeti se da ponudiš bombonom ili žvakom osobu koja sjedi do tebe. Ovo je i odličan način da započneš neobaveznu konverzaciju sa nekim, pa i da možda stekneš novog prijatelja.

Pomozi komšijama
Foto:popsugar

Bez obzira živiš li u jednom od onih bajkovitih naselja, gdje se sve komšije znaju i druže, ili ne, potrudi se da pomogneš svojim komšijama kad god to možeš. Posebno, ako su u pitanju penzioneri. Na primjer, ako vidiš stariju gospođu kako se muči, jer nosi previše robe iz prodavnice, ponudi se da joj pomogneš i odneseš kese do kuće. Ili, ako znaš svoje komšije malo bolje, upitaj ih treba li im donijeti poštu ili pričuvati ljubimca, dok su na odmoru.

Oslobodi mjesto nekome u autobusu
Foto:popsugar

Dok sjediš u autobusu i voziš se kući nakon napornog radnog dana, uvijek obrati pažnju da li je nekome drugom tvoje mjesto potrebnije. Ako se pored tebe nalazi trudna žena, bakica sa štapom ili osoba sa invaliditetom, ustani i ustupi im mjesto, to će im sigurno značiti.

 

Izvor: popsugar.com

Slični članci

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin