Ultra Popularno

Pogledaj zapanjujuće, rijetke fotografije mlade kraljice Elizabete

06. februar 1952. godine, bio je dan koji je zauvijek promijenio život kraljice Elizabete: njen otac, kralj George VI, iznenada je umro u njihovom domu u Norfolku, Sandringham. Njegovim odlaskom uslijedio je prenos moći na njegovu kćer. Imala je samo 25 godina.

Taschen

68 godina kasnije, kraljica Elizabeta II postala je najduže vladajući britanski monarh u istoriji, nadmašivši svoju prabaku kraljicu Viktoriju. (Postoji šansa da postavi svjetski rekord: u maju 2024. biće na prijestolju duže od bilo koje druge kraljice ili kralja u istoriji.) Potpuno je ispunila obećanje koje je prenijela Britanskom Komonveltu na svoj 21. rođendan: “Izjavljujem pred vama da ću čitav svoj život, bio on dug ili kratak, biti posvećena vašoj službi i službi naše velike carske porodice kojoj svi pripadamo.”

Cecil Beaton

Ovog novembra Taschen će objaviti knjigu Njeno Veličanstvo, fotografsko putovanje kroz Elizabethino postojanje u javnoj i privatnoj sferi. Rane stranice otkrivaju je kao malo dijete: na krštenju, umotanoj u haljinu Honiton; kao tinejdžerku sretnu s korgijem. Kasniji zapisi bilježe njeno opsežno, čak i burno vrijeme u Buckinghamskoj palati (poput okvira njenog televizijskog obraćanja nakon smrti princeze Diane).

Daily Sketch/Courtesy of Taschen.

Ali veći dio knjige bilježi kraljicu pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka dok se borila sa svojom moći i prerasla u nju. Oni su se pokazali najfascinantnijima: nedavne kraljičine fotografije vjerojatno su već dobro poznate kraljevskim posmatračima. Ali trenuci iz rane vladavine, snimljeni prije nego što su postojali internet i njegove vijesti 24/7, posjeduju lijepu kvalitetu rijetkosti i istorijski značaj.

Bettmann/Courtesy of Taschen

Uoči izlaska knjige, pogledaj neke od zapanjujućih portreta iz 1950-ih i 1960-ih – i neke od životnih prekretnica kraljice Elizabete.

Hulton-Deutsch Collection/Courtesy of Taschen

Kraljevska porodica se opušta u vrtu u Royal Lodgeu u Windsor Great Parku. Jul,1946.

PA Archive/Courtesy of Taschen

Kraljica, vojvoda od Edinburgha i princeza Margaret prisustvuju godišnjem Kraljevskom varijetetu 1953. godine.

Hulton Archive/Courtesy of Taschen

Krunidba kraljice Elizabete u junu 1953.

Harry Benson/Courtesy of Taschen

Princ Filip i kraljica Elizabeta tokom turneje po Karibima u februaru i martu 1966.

Harry Myers/Courtesy of Taschen.

Dok je u Engleskoj snimala The Prince and the Showgirl  sa Sir Laurenceom Olivierom, Marilyn Monroe je pozvana da se sretne sa kraljicom na londonskoj premijeri Bitke kod River Platea u oktobru 1956.

Slični članci

Sean Connery preminuo u 90. godini, a svijet se oprašta od glumačke legende

Ultra magazin

Nova pjesma Ariane Grande i Doje Cat “Motive” je prava poslastica za uši

Ultra magazin

Konačno objavljena prava najava za četvrtu sezonu serije The Crown

Ultra magazin