Ultra Kreativno

Pogledaj 5 najljepših hotela od leda

Za ljubitelje zime i temperatura ispod nule, posjeta hotelima napravljenim od leda će biti iskustvo koje će pamtiti cijeli život. Ali, hladne građevine postale su atrakcija i za one koji ne uživaju toliko u prvom snijegu. Donosimo pet fantastičnih hotela od leda, koji su istovremeno i turističke atrakcije tokom hladnih mjeseci.

Hotel de Glace, Kanada

Instagram: hoteldeglace

Ovaj francusko-kanadski hotel smješten je izvan grada Quebec i jedan je od najpoznatijih ledenih hotela na svijetu. Jedini je hotel napravljen od leda u Sjevernoj Americi. Odmaralište otvoreno 2001. godine, svake godine mijenja strukturu, nudeći 21 sobu i tematske apartmane koji dolaze s vrećama za spavanje.

Datum otvaranja se mijenja svake godine, tako će u narednoj biti otvoren od 2. januara do 12. marta.

Icehotel, Švedska

Instagram: icehotelsweden

Smješten 125 km sjeverno od Arktičkog kruga u švedskoj Laponiji, Icehotel smješten je u malom gradu Jukkasjarvi. Hotel je idealan za avanturističke putnike i otvoren je tokom cijele godine. Icehotel Winter se renovira svake godine, nudeći ledene sobe od novembra do aprila, dok ima dio soba dostupnih tokom cijele godine.

Hladne prostorije drže se na temperaturama ispod nule, kako bi ledeni okviri ostali netaknuti. Gosti koji odsjedaju u većini soba, da bi napunili elektronske uređaje i koristili toalet, moraju otići u odvojene objekte. Izuzetak su Deluxe apartmani koji imaju vlastita topla kupatila. Hotel nudi egzotične izlete, kao i niz drugih usluga za putnike koji žele isprobati život na švedskim selima.

Snježni hotel Kirkenes, Norveška

Foto: snowhotelkirkenes

Smješten na sjeveru Norveške, hotel Snowhotel Kirkenes otvoren je 365 dana u godini. Na raspolaganju je 14 soba – sedam dvokrevetnih i sedam porodičnih soba sa četiri kreveta. Zimi dostupni izleti uključuju zimske safarije i obilaske polarnog svjetla, dok se ljeti gosti mogu odlučiti za planinarenje s haskijem ili pecanje u Barentsovom moru.

Hotel od leda, Rumunija

Instagram: Hotel of Ice

Karpatske planine okružuju ovo visoko-nadmorsko odmaralište u blizini jezera Bâlea. Hotel se gradi od leda i snijega svake godine od 2005. godine, a dvokrevetne sobe i iglui dostupni su putnicima koji traže jedinstveno iskustvo. Ledeni restoran i bar poslužuje lokalna jela u hladnom okruženju – predjela i slastice poslužuju se čak i na ledu.

Snježni dvorac, Finska

Photo: Timo Laapotti

Smješten u mjestu Kemi u Finskoj Laponiji, SnowCastle Resort je otvoren 365 dana u godini, dok je SnowHotel otvoren samo zimi. Zbog trenutne pandemije, SnowHotel će se otvoriti tek 2022. godine, ali posjetioci i dalje mogu posjetiti ledene skulpture i ledeni bar u sklopu hotela. Ove godine gosti se mogu odlučiti za zimski boravak u staklenim vilama Seaside, koje imaju staklene krovove savršene za gledanje polarnog svjetla.

 

Izvor: travelandleisure.com

Slični članci

Umjetnik sarađivao sa 60.000 pčela na stvaranju skulpture egipatske kraljice Nefertiti

Ultra magazin

Pronađena stara egipatska slikarska paleta stara 3.400 godina

Ultra magazin

Fotograf podiže svijest o očuvanju lavova prekrasnim fotografijama

Ultra magazin