Ultra Inspirativno

Podrži 22. septembar – dan bez automobila!

Foto: Instagam/greenpeace

Probudila se svijest građana širom planete o problemu zagađenosti vazduha i onečišćenju atmosfere. Zato mnogi gradovi u svijetu, 22. septembra organizuju car-free dan kako bi podstakli građane da koriste alternativne metode transporta.

Tako recimo gradonačelnik Dublina na ovaj dan zajedno sa svojim sugrađanima izađe na ulice i vozi bicikl, a u Luksemburgu mnoge ekološke organizacije biciklistima dijele voće. Od New Yorka, preko Londona pa sve do Izraela, glavne ulice se zatvore za automobile na nekoliko sati ili jedan dan.

Razvijeni gradovi mnogo rade na promociji zdravijih načina prevoza, poput šetnje i vožnje bicikla ne samo ovog dana, već tokom čitave godine. Kao prednosti navode izbjegavanje saobraćajne gužve, dugačke kolone automobila i čekanje u prometu.

Foto: Unsplash

Prevoz metroom, autobusom ili vozom trebalo bi uvijek izabrati ispred vožnje sopstvenog automobila, a još jedan dobar razlog za to je parking. Sve je teže pronaći parking mjesto, najčešće se plaća i na kraju mjeseca ispadne da je isplativije ići javnim prevozom nego voziti automobil, ne samo zbog ušteđenog vremena, već i zbog finansija.

Sve je popularniji i trend pronalaska mjesta stanovanja na osnovu lokacije posla. Ovo ima smisla kada su u pitanju milionski gradovi, gdje ljudi u prosjeku gube nekoliko sati dnevno u vožnji do posla i nazad.

Uzor trebaju biti najbogatije evropske zemlje –Njemačka, Danska, Švedska i Holandija u kojima su gradovi potpuno prilagođeni biciklistima, biciklističke staze su optimalno uređene, a ovo jeftino i ekonomično prevozno sredstvo premašuje broj stanovnika u tim zemljama.

Iako postoje već dugo, veliki hit ove godine u prevozu postali su električni trotineti. Veoma lako ih je voziti, zgodni su za parkirati, mogu se spakovati i ponijeti sa sobom, uz to idu na struju. Velika je vjerovatnoća da će u budućnosti postati najmasovnije prevozno sredstvo, što se tiče gradskog prevoza.

Foto: Unsplash

Iako su države Balkana daleko iza spomenutog nivoa, na 22. septembar mnogi gradovi u regionu podrže akciju i ugledaju se na razvijenije gradove kada je u pitanju borba protiv zagađenosti vazduha.

Neka i tebi sutra kada kreneš na posao prođe kroz glavu inspirativna izjava gradonačelnika Bogote: „Razvijena zemlja nije ona u kojoj siromašni imaju automobil, već ona u kojoj bogati koriste gradski prevoz.“

Podrži dan bez automobila svaki dan u godini!

Slični članci

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin