Ultra Kreativno

Plutajuća ostrva u javnom parku u Kopenhagenu

Australijski arhitekt Marshall Blecher i Studio Fokstrot, dizajnirali su set plutajućih umjetnih ostrva koja će biti izgrađena u luci, u Kopenhagenu. Projekat koji bi trebao donijeti „divljinu i ćudljivost“ u glavni grad Danske, pružiće novu vrstu javnog prostora za opuštanje. Ostrva će biti otvorena i besplatna za sve, uključujući nautičare, plivače, kajakaše i baš sve koji uživaju biti napolju.

Copenhagen Islands

Na ostrvima će se naći biljke, drveće i trava – sve što je potrebno za obezbjeđivanje staništa za život iznad vode i ispod nje. „Vrh ostrva biće zasađen endemičnim travama, grmljem i drvećem, koje će usred inače visoko razvijenog dijela grada pružiti utočište lokalnim galebovima, labudovima, golubovima i patkama“, rekao je arhitekt Marshall Blecher.

Arflix

Za izgradnju „parkipelaga“ plutajućih ostrva, koristiće se reciklirani i održivi materijali – čelik i plutajući elementi ugrađeni u drvo odobreni su od strane Vijeća za upravljanje šumama. Što se tiče procesa, dizajneri će koristiti tradicionalne tehnike izrade drvenih brodica. Ostrva će se seliti iz sezone u sezonu između različitih dijelova luke.

Copenhagen Islands

Novi projekt prati uspjeh prvog prototipa ostrva CPH-Ø1, koji je predstavljen 2018. Tada je postao atraktivan dio luke i osvojio je mnoge nagrade za dizajn. Kasnije ove godine pridružiće mu se još tri ostrva. “Najveće ostrvo sastojaće se od devet modula s dodatnim zasebnim ostrvima koja plove u blizini”, rekao je Blecher.

 

Slični članci

Priroda se vraća u domove: Jesenji dizajn enterijera poželio dobrodošlicu prirodi

Ultra magazin

Umjetnik nije ni sanjao da će njegova kreacija završiti u rukama “Terminatora”

Ultra magazin

Fotografi otkrivaju kako nastaju ove zanimljive fotografije

Ultra magazin