Ultra Kreativno

Pletenje je joga za mozak. Kako početi?

IuteCredit
IuteCredit

Tvoje prvo sjećanje na baku je njeno mirno lice, dok sjedi u fotelji i plete? Naše bake (a i majke) su imale naviku da štrikaju i heklaju, kao što mi danas imamo naviku da držimo u ruci telefon i skrolamo feed društvenih mreža. Ali njihova navika je bila mnogo zdravija. 

pletenje kako početi
Foto: freepik.com

Pletenje je, po nekima, joga za naš mozak. Ono nas opušta, iako istovremeno zahtijeva koncentraciju. Ovo je odlična motorička vježba, koja usklađuje rad našeg mozga sa rukama. Osim toga, ovo je meditativna i kreativna vježba, a rezultati mogu biti i više nego zadovoljavajući i motivišući.

Kada ispleteš nešto sam/sama svojim rukama, i pritom je to korisna stvar, koja će poslužiti tebi ili tebi bliskim osobama, osjećaš se kao pravi umjetnik/ umjetnica.

Kako početi sa ovim hobijem? Dobra vijest je da naučiti plesti može svako, pa i oni ljudi koji sebe nazivaju nekreativnima. Sve što je potrebno su volja, želja i malo strpljenja. I potrebno je uživati u ovoj praksi, jer inače je nema smisla praktikovati.

pletenje
Foto: freepik.com
Odabir alata za rad
IuteCredit
IuteCredit

Za početak je bitno da odabereš odgovarajući materijal za rad. U trgovinama, koje prodaju pletivo pronađi pletivo koje neće biti ni pretanko ni predebelo za rad. Za početnika, odabir pogrešnog pletiva može biti otežavajuća okolnost. Takođe, pazi da ne odabereš pletivo, koje se raslojava jer ti može zadati dodatnu glavobolju.

Odabir igala zavisi i od odabira tehnike. Da li želiš da heklaš (za šta ti je dovoljna jedna igla) ili da štrikaš (potrebne su bar dvije igle, često i više). Obe vrste igala nose određene brojeve u zavisnosti od svoje debljine. Za prvih nekoliko projekata ti treba pletivo srednje debljine, a na etiketi obavezno pročitaj koje igle idu uz njega (obično je to od šestice do devetke).

pletenje
Foto: freepik.com
Kako početi?

Ukoliko nemaš u porodici ili bližoj okolini nekoga ko zna da plete i voljan je da te uči, rješenje možeš pronaći online. Na You Tube-u, Pinterestu, Instagramu i mnogim blogovima možeš pronaći tutorijale, ali i pregršt predivnih modela koji će ti biti inspiracija.

Na početku je jako važno strpljenje dok se ne usvoji rutina. Daj sebi vremena da usavršiš tehniku. Kasnije ćeš sigurno moći i da gledaš TV i razgovaraš s nekim dok pleteš jer će ti pletenje postati automatsko.

Počni sa pletenjem sitnijih stvari. To može biti traka za kosu ili kapa. U pitanju su jednostavne stvari koje ćeš brzo završiti i samim tim osjećati uspjeh, što je odlična motivacija za usvajanje nove vještine.

Odlična vijest!

Postoji jedna tehnika pletenja bez igala, koja je postala popularna prethodnih godina. Pletenje se radi samo rukama, sa specijalnim debelim pletivom od sintetike. Ova tehnika je odlična za izradu deka i prekrivača, i izrada je jako brza. Pogledaj o čemu se radi.

Usvoji novu vještinu i uživaj u zimi i toplim mekanim stvarima, koje će tek nastati!

Slični članci

4 najbolje boje za tvoju spavaću sobu

Ultra magazin

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Ultra magazin

Umjetnik stvara nevjerovatne skultpure od papira

Ultra magazin