Ultra Ukusno

Pitice sa rižom i porilukom!

Učini svoju trpezu bogatijom i zanimljivijom. Danas ti preporučujemo pitice sa rižom i porilukom. Pikantna mješavina poriluka i riže čini ove posne pite, pravim gurmanskim specijalitetom. Uživaj u ovom ukusnom jelu, sigurni smo da će ti se dopasti!

Foto Foodland

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 500 g kora za pitu,
  • 3 struka poriluka
  • 1 šolja riže,
  • 3 šolje vode,
  • so, biber,
  • 1/2 kašičice crvene paprike,
  • bosiljak,
  • nasjeckan peršun,

Za premazivanje ti je potrebno:

  • 1 šoljica vode,
  • 1 šoljica ulja.

Priprema:

Stavi vodu u šerpu da provri, a zatim dodaj šolju riže i skuvaj uobičajeno. Pokrij i skloni s ringle, ostavi sa strane. Za to vrijeme sitno isjeckaj poriluk i stavi na ulje da se dinsta. Poslije par minuta dodaj so i rižu, dobro promješaj i nastavi dinstanje par minuta.

Nakon toga stavi biber, crvenu papriku i ostale začine po želji i ukusu. Dobro promješaj i skloni s vatre. Odvoji kore jedne od drugih. U šerpici izmješaj smjesu od ulja i vode za premazivanje. Jednu koru stavi na radnu površinu. Kašikom sipaj mješavinu za premazivanje i namaži što veću površinu. Savij koru po dužoj strani, zatim opet sipaj malo smjese.

Nanesi 2 kašike fila na sredinu kore. Savij koru kao sarmu. Poredaj pitice u podmazan pleh. Gornju površinu premaži smjesom za premazivanje i peci 35-40 minuta na 200 stepeni.

Bitno je napomenuti da se ne plašiš veće količina ulja, jer je pitice upiju.

Uživaj u ovom jednostavnom i veoma ukusnom jelu!

Potraži još odličnih jela u rubrici Ultra ukusno!

Slični članci

Rolnice od kokosa i čokolade, spremne za tren!

Ultra magazin

Najbolja i najgora hrana za doručak

Ultra magazin

Jednostavni trikovi da zdrava žitarica kinoa bude ultra ukusna

Ultra magazin