Ultra Ukusno

Pire krompir sa pesto genovese sosom

Pesto genovese pire krompir je hrskav i slan izvana, a kremast i mekan iznutra. Kremasti pesto sos, pire krompir diže na novi nivo, a ukoliko nemaš vremena da praviš domaći pesto, sasvim dobar će biti i onaj kupovni. Ipak, mi ti donosimo recept za ukusni domaći pesto sa pire krompirom.

Photo: Caitlin Bensel

Sastojci

  • 500 grama mladog krompira
  • 80 grama parmezana
  • 1 češanj bijelog luka
  • 40 grama pinjola
  • 1 limun
  • 75 grama listova bosiljka
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber

Priprema

Očišćen krompir staviti u šerpu sa hladnom vodom i kuvati na srednjoj vatri. Ostaviti otprilike 20 minuta dok ne omekša, a viljuškom provjeriti da li je gotov. Krompir ocijediti i rasporediti na velikoj tepsiji za pečenje. Uz pomoć šolje sa ravnim dnom, lagano pritisnuti krompir dok ne počne pucati, pazeći da se potpuno ne raspadne.

Preliti krompir maslinovim uljem, soli i biberom. Ubaciti u rernu ugrijanu na 230 stepeni, 25 do 30 minuta. Krompir okrenuti na drugu stranu nakon 10-tak minuta.

U međuvrmenu, listove bosiljka oprati i dobro osušiti. Pinjole istostirati na tavi, uz neprekidno miješanje. Ostaviti da se ohlade. Bijeli luk sitno nasjeckati.

U blender ubaciti listove bosiljka, pinjole, bijeli luk, sir, so i biber. Kratko mutiti, zatim dodati 3 kašike maslinovog ulja i limunov sok. Izmiksati još kratko, po potrebi još začiniti i dodati maslinovog ulja. Presuti pesto u činiju i politi maslinovim uljem.

Krompir izvaditi na tanjir za posluživanje i preko njega staviti pesto sos. Preostali sir narendati. Ukrasiti sa nekoliko listova bosiljka. Posluži uz piletinu, ribu, ili bilo koji protein po tvom izboru.

Prijatno!

Slični članci

Krompir punjen gljivama i špinatom

Ultra magazin

Bruschette sa sirom, maslacem i bijelim lukom!

Ultra magazin

Ukusna tiramisu torta od palačinki

Ultra magazin