Ultra Inspirativno

Piloti volonteri transportuju pse za ljude sa invaliditetom

IuteCredit
IuteCredit

Neprofitna organizacija, “Canine Companions for Independence” u SAD-u, obučava labradore i zlatne retrivere, kao i mješance, za ljude koji žive s invaliditetom – i to sve bez ikakvih troškova. Njihov rad je od velikog značaja, ali u doba pandemije, organizacija se susrela sa problemom transporta pasa komercijalnim letovima.

Ali na svu sreću, tri privatna pilota iz Sonoma Jet centra u Kaliforniji, sada se dobrovoljno javljaju kao pomoć neprofitnoj organizaciji u transportu obučenih pasa pomoćnika. Piloti su omogućili za štenad dobrotvorne organizacije, da se transportuju do južne Kalifornije, Idaha, Oregona, Washingtona, Montane i Teksasa.

Hochberg, jedan od pilota i vlasnik Sonoma Jet Center-a, otkrio je da mu je ovo prvi put da je ikad letio sa psićima.

On se našalio i rekao Insideru, “Jednom kad uđu u avion, treba im manje pažnje, nego mojim kćerkama.” Dodaje i da mu kćerka nekad pravi društvo na letovima, što se pokazalo kao pun pogodak kad je u pitanju transport psića. Hochbergova pomoć u prevozu štenaca, inspirisala ga je da promijeni svoj lični život – dobio je vlastito štene, bretonskog španijela po imenu Charlie. Ispostavilo se da je ovaj dobrotvorni rad toliko uticao na njega, da je poželio jedno štene i za sebe.

“Canine Companions for Independence” bili su izuzetno zahvalni na pomoći, jer piloti nisu samo dali svoje vrijeme, već i svoje resurse.

Koordinatorka za odnose s javnošću i marketing za “Canine Companions”, Michelle Williams, rekla je: „Ne samo da daju svoj avion, već i svoje vrijeme, gorivo. Daju cijeli svoj dan … to je jednostavno nevjerovatno.“

Svi štenci su uzgajani u “Canine Companions” poslovnicama u Santa Rosi, u Kaliforniji. Kada napune 8 sedmica, idu u domove volontera na proces socijalizacije i treninga. Nauče čak 30 različitih komandi. Nakon toga, kad napune oko godinu i po, spremni su za trening u centrima za profesionalnu obuku, gdje uče još naprednije komande.

“Canine Companions” planira da pronađe još pilota, koji su voljni da prevoze pse. Hochberg kaže “Pokrili smo zapadnu obalu. Izazov je u tome što psi moraju proći cijelu SAD.” Pored toga, Williams se nada da će njihov rad prepoznati i shvatiti ozbiljno i drugi, jer uz pandemiju ili bez, osobe s invaliditetom i dalje trebaju pristup psećim asistentima. A s obzirom na to da trenutno postoji oko 400 osoba s invaliditetom, koje čekaju pse asistente od “Canine Companions”, vrlo je važno da oni mogu i dalje dovoziti svoje pse, onima koji ih trebaju. Definitivno mora biti veći naglasak na pomaganju dovoženja ovih pasa, ljudima koji ih trebaju.

Izvor: cesarsway.com

Slični članci

Studija kaže da nas vrtlarenje čini srećnijima

Ultra magazin

20 pjesama koje moraš dodati na playlistu za trčanje

Ultra magazin

Nema prave ljubavi bez 3 esencijalna faktora

Ultra magazin