• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Pilates instruktorka Ivana Dević: “Želim da pružim ljudima mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe”
Ultra Inspirativno

Pilates instruktorka Ivana Dević: “Želim da pružim ljudima mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe”

Ivana Dević je sertifikovana pilates instruktorka, ljubiteljka zdrave ishrane i izbalansiranog načina života, koja je odlučila da sve do sada naučeno iz oblasti pilatesa i zdravih životnih navika prenese na druge kroz online pilates program “Pilatesness”. Za sebe kaže da uživa u učenju i savladavanju novih vještina – voli da investira novac u edukacije iz oblasti fitnessa, zdrave ishrane i digitalnih medija. Kako je najsrećnija i najproduktivnija kada je kod kuće sa porodicom – kćerkom Ljupkom, jednogodišnjim sinom Mihailom, suprugom Nenadom i westie terijerom Brunom, logičan korak je bio otvaranje online pilates studija “Pilatesness”.

Ivana Dević

Pilatesness je web platforma osmišljena po uzoru na pilates studio, a s obzirom da se nalazi u internet sferi, zovem je online studio. Naziv “Pilatesness” nastao je kao kombinacija riječi Pilates, Wellness i Fitness. Moja misija i izazov “Pilatesness” programa je pomoći ljudima da pronađu svoj balans, uzimajući u obzir da će on izgledati drugačije za svakoga, stoga je i moto “Pilatesness-a”: “Balanced body. Balanced life”. Pilates kao metoda vježbanja promoviše vrijednosti koje motivišu vježbače da pronađu sopstveni tempo i način, kako vježbanja, tako i življenja.”

Iako je i sama bila skeptična kada je počinjala sa pilatesom, vjerujući da joj ovaj način vježbanja neće biti dovoljno izazovan, s obzirom na to da čitav život vježba, ubrzo je demantovala samu sebe.

“Nisam bila u pravu. Na prvom pilates času osjećala sam se nesposobnom, nisam znala šta mi tačno nedostaje i zbog čega ne mogu da izvedem neke naizgled jednostavne vježbe. Poslije mjesec dana vježbanja imala sam osjećaj da sam viša, da je moje držanje bolje, mnogo lakše sam se kretala i bolje osjećala u svom tijelu. To je pilates. On vas popravlja iz Kora – aktivira najdublje i najmanje mišiće, izdužuje, ispravlja i osnažuje tijelo. Za mene, to je bilo i više nego dovoljno da se zaljubim i postanem ovisna o ovoj metodi vježbanja.”

Ivana Dević

Ivana je diplomirani novinar-komunikolog, a 18 godina je provela radeći u oblasti komunikacija, novinarstva i marketinga. Iako će njen profesionalni život zauvijek biti vezan za to, suštinski dio nje je ljubav prema vježbanju, zdravom načinu ishrane i izbalansiranom življenju.

Ideja je nastala još prije pet godina kada sam otišla na prvi čas pilatesa. Iako vježbam od tinejdžerskih dana, aktivna sam i vodim računa o fizičkom zdravlju, ništa me nije na prvu tako oduševilo kao pilates. Tako da sam odlučila spojiti svoje profesionalne vještine i iskrenu strast i ljubav prema aktivnom životu, te započeti projekat sa ciljem da i druge podstaknem da prave zdrave izbore, te žive život punim plućima. Prije tri godine započela sam obuku za pilates instruktora u Beogradu, u Like Pilates Studiju, gdje sam se sertifikovala za MAT pilates instruktora, po Balanced Body metodologiji. Ubrzo nakon toga je nastao logo, naziv “Pilatesness”, zakupljen je domen i postepeno sam počela planiranje i razradu ideje, koja je realizovana prije četiri mjeseca kada sam svoju djelatnost registrovala u Austriji, gdje sada živim sa svojom porodicom.”

Ona nam je detaljno objasnila kako izgledaju časovi pilatesa na “Pilatesness” programu.

Ivana Dević

Pilatesness online studio ima preko 50 snimljenih časova, različite dužine trajanja, različitog fokusa i intenziteta. Članovi mogu da odaberu čas trajanja od 10 do 60 minuta, sa fokusom na određeni dio tijela ili grupu mišića (noge, ruke, zadnjica itd.) ili kompletan program, kao što je “Petodnevni program za jačanje Kora” ili “Dvosedmični program za mršavljenje”. Takođe, svake sedmice članovi Pilatesness-a dobijaju Sedmični plan, koji uključuje 5 pilates časova, uz planirana obavezna dva dana pauze. Moja preporuka je svakako da se svi članovi, u cilju postizanja najboljih rezultata, drže svog Sedmičnog plana, iako im je uvijek na raspolaganju galerija svih časova. Moje instrukcije su verbalne i pokazne (istovremeno izvodim vježbu) kako bih bila sigurna da će svi razumjeti, jer je ispravan položaj tijela i izvođenje izuzetno važno u pilatesu. Od opreme vježbačima je potrebna samo mat prostirka. Ponekad koristimo male tegiće za ruke, ali oni mogu da se zamijene i malim flašicama vode.”

U online studiju putem web stranice www.pilatesness.com svi mogu da se registruju za besplatan probni period koji traje sedam dana. Odmah nakon registracije članovi dobijaju pristup galeriji svih pilates časova, te svoj Sedmični plan po kojem vježbaju. Nema troškova za otkazivanje u prvih sedam dana, a nakon isteka probnog perioda počinje naplaćivanje članstva.

Ivana Dević

“Da bi Ultra publika stekla utisak o energiji časa i mom pristupu predlažem da pogledaju Pilatesness YouTube kanal, koji sadrži mnoštvo pilates videa, koji podsjećaju na časove u online studiju, samo su kraćeg trajanja.”

Zanimalo nas je da li postoje ograničenja za bavljenje pilatesom, kao i kome se posebno preporučuje ovakav način fizičke aktivnosti.

Pilates je način vježbanja niskog intenziteta, što znači da su noge uvijek u kontaktu sa zemljom. To čini vježbanje sigurnijim kada su zglobovi i povrede u pitanju. Sama metoda vježbanja je nastala tako što ju je, njen tvorac Joseph Pilates, sprovodio na ranjenicima u Prvom svjetskom ratu. Dakle, njegova metoda vježbanja je pomogla i olakšala oporavak vojnika, ali ih je takođe spasila od infekcija, kao i od Španske groznice. Pilates je veoma prilagodljiv, svaka vježba ima svoju modifikaciju i način da se uskladi sa stanjem i mogućnostima vježbača. Tako da je odgovor – pilates mogu da vježbaju apsolutno svi i preporučljiv je svima.”

Ivana Dević

Ne krije da je i sama na početku imala pogrešnu ideju o pilatesu, zasnovanu na tome kako nešto izgleda, a ne na činjenicama. Jedan od stereotipa koji postoji o pilatesu je i taj da je u pitanju fizička aktivnost uglavnom za žene.

“U prilog tome da pilates nije namijenjen samo ženama govori najviše činjenica da je njegov tvorac muškarac. Prvi vježbači su bili muškarci, vojnici. Joseph Pilates je,  zadivljen idejom o idealnom čovjeku, koji je kombinacija podjednako istreniranog tijela i uma, prije nego što je razvio svoj metod vježbanja bio bokser, rvač i gimnastičar. Pilates može značajno da doprinese poboljšanju performansi i kod profesionalnih sportista. Tako da odavno mnogi profesionalni sportisti, između ostalog, praktikuju i pilates. To je sasvim dovoljno da se sruši taj stereotip. Osim ako posmatramo iz ugla da su žene snažniji i izdržljiviji pol, pa tada možda i ne treba da se ruši, nego pozivam i muškarce da se pridruže, prilagodićemo vježbe njihovim sposobnostima.”

Kako je pilates metoda vježbanja koja angažuje um i tijelo, koji zajedno rade na osnaživanju kompletne osobe, ono što će ova metoda vježbanja pružiti svima je ravnomjerno i izbalansirano osnaživanje svih mišića, posebno mišića kora, te će poboljšati balans, koordinaciju i smanjiti stres. Iako su benefiti mnogobrojni, kako u profesionalnom sportu, tako i u svakodnevnom životu, normalno je da nismo svi talentovani za sve. Ivana kaže da kod pilatesa ne postoje beznadežni slučajevi, a primjer za to je i njena kćerka.

Ivana Dević

“Moja kćerka je jutros odmah nakon buđenja odradila jedan moj čas. Ona ima 14 godina, trenira košarku i prati sve najnovije trendove na društvenim mrežama. Prije samo šest mjeseci oduševljeno mi je pokazivala videa tinejdž fitness YouTube zvijezda. Nisam mnogo komentarisala. Morala je sama da proba da bi vidjela šta je efikasno, a šta ne.“

Planove za 2021. godinu ima, a već sljedeće sedmice počinje jedan od njih.

“Pilatesness će rasti i razvijati se u pravcu pružanja kompletne usluge, koja ima za cilj osnaživanje uma i tijela. Sljedeće sedmice počinje novi izazov u online studiju, zove se 6 Week Transformation Challenge, a cilj mu je podstaknuti vježbače da promijene (transformišu) svoj pristup vježbanju i zdravom načinu života. Tokom ove godine planiram još tri slična izazova, svaki sa različitim ciljem, ali uvijek podstaknuta idejom da članovima pružim mogućnost da postanu i ostanu najbolja verzija sebe.”

Slični članci

Ovaj arhitekta jede samo ono što uzgaja u eko-održivom dijelu Dubaija

Ultra magazin

Top 5 savjeta za pokretanje vlastitog biznisa donosi preduzetnica Maja Miljević

Ultra magazin

Zagrli voljene osobe – Srećan Međunarodni dan zagrljaja!

Ultra magazin