Ultra Ukusno

Pijane loptice sa čokoladom i voćem!

Zimski dani su veseliji uz vino, koje se može dodati i u jelo, baš kao što se to radi u Izralelu kod pripreme slatkiša. Čokolada i voće su idealni sastojci slatkiša, a slatka izraelska tradicija dodaje i treći dio slagalice za pripremu poslastica, a to je vino.

Foto Getty Images

Osim što su ukusne, čokoladne loptice sa suvim voćem i vinom idealna su poslastica kad želiš napraviti slatkiš bez previše komplikacija, a najbolje je od svega što nije neophodno uvijek otići u nabavku, nego možeš iskoristiti namirnice koje već imaš u kuhinji, poput čokolade, keksa, vina, suvog voća, kokosa i orašastih plodova. Umjesto vina možeš iskoristiti i voćni sok ili omiljeni liker.

Od sastojaka za ovu poslasticu ti je potrebno:

  • 230 ml crvenog vina,
  • 1 štapić cimeta,
  • 150 g grožđica,
  • 220 g tamne čokolade,
  • 120 ml vrhnja za šlag,
  • Listići kokosa,
  • 1 kašika mljevenih orašastih plodova (orasi, lješnjaci…)

Priprema traje svega 20 minuta:

Zagrij vino i dodaj grožđice i cimet, pa kuvaj oko 5 minuta. Na pari rastopi čokoladu i vrhnje, pa dodaj vrhnje za šlag i kuhaj miješajući 5 minuta. Izvadi štapić cimeta iz vina.

Dodaj vino s grožđicama u čokoladu s vrhnjem, pa promiješaj, te dodaj orašastih plodova toliko da dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj loptice i uvaljaj ih u listiće kokosa, pa ostavi u frižider da se stisnu.

Ukoliko je smjesa previše gusta možeš je razrijediti dodajući toplog vina ili vrhnja za kuhanje.

Uživaj u poslastici, koju ćeš definitivno ponovo spremiti!

Slični članci

Hrskavi domaći čips od sira

Ultra magazin

Topli džin, bolji i od kuvanog vina!

Ultra magazin

Zazine ukusne poslastice skupljaju simpatije u Banjaluci

Ultra magazin