Ultra Zanimljivo

Pet vrtova širom svijeta koje možeš posjetiti iz udobnosti doma

Proljeće nam je stiglo prije par dana, što je, ako ne znaš, takođe bio najraniji prvi dan proljeća u zadnje 124 godine. Obzirom na trenutnu situaciju izolacije zbog epidemije korona virusa, nije baš najbolje vrijeme da uživaš u vrtovima i cvijeću, ali Ultra ti donosi virtualne ture 5 vrtova širom svijeta koje jednostavno oduzimaju dah. Spremi se da istražiš bujne i spokojne vrtove Engleske, Francuske, Čikaga i Havaja, i sve to iz udobnosti doma!

Waddesdon Manor, Waddesdon, Engleska

Waddesdon Manor je dvorac u neo renesansnom stilu koji je dom porodice Rotschild od kasnih 1800. godina. Od 1959. godine fondacija porodice Rotschild upravlja dvorcem, i jedno je od najposjećenijih mjesta u Engleskoj. 2018. godine dvorac je posjetilo 466.000 turista. Vrtove je dizajnirao baron Ferdinand de Rotschild uz pomoć aritekte Elie Laine. Ovdje takođe možeš da virtuelno posjetiš untrašnjost ovog nevjerovatnog dvorca.

Vrtovi Claude Moneta , Giverny, Francuska

Legenda kaže da je slavni francuski slikar Claude Monet odlučio da mora da se preseli u Giverny, nakon što je vidio slikovito selo iz voza. Nakon što je kupio kuću i zemlju u mjestu, Monet je iskazao svoju viziju stvaranja sopstvenih živopisnih vrtova, kako bi ih mogao slikati. Moneovi Vodeni ljiljani, serija od otprilike 250 slika, inspirisana je njegovim vrtovima. Moneov vrt je bio njegov glavni izvor inspiracije u zadnje tri decenije negovog života, a čak je i slikao mnogobrojne kreacije dok se borio sa oštećenjem vida izazvanim kataraktom. Kada završiš obilazak vrtova, takođe možeš virtuelno da obiđeš Moneovu kuću.

Botanički vrt u Čikagu

Ovaj prekrasni botanički vrt u Čikagu sastoji se od 27 vrtova i 4 prirodne zone, tako da ima puno toga da se vidi. Botanički vrt je otvorilo ortikulturološko društvo Čikaga 1972. godine. Neki od 27 vrtova uključuju i Engleski vrt, Japanski vrt i Naučni centar za biljke.

Tropski botanički vrt, Papaikou, Hawaii

Tropski botanički vrt na Havajima uključuje ne samo sopstvene vrtove, već i rezervat prirode. Sa mnoštvom slapova, potoka i šetališnih zona smještenih na obali tihog Okeana, ovaj virtualni obilazak je svakako smirujući.  Ovaj tropski botanički vrt je otvoren 1984. godine i sadrži više od 2.000 vrsta biljaka, uključujući 80 vrsta helikonija i bromelija, da ne spominjemo palme kokosa i manga koje su tamo vijekovima.

Kew Gardens, Richmond, Engleska

Kew Gardens pripadaju kraljevskim botaničkim vrtovima koji takođe sadrži Wakehurst, istorijsku kuću koja je udaljena sat vremena od vrtova i nalazi se u Zapadnom Sussexu. Smješten na 132 hektara i sa sopstvenom palatom, nije ni čudo da se Kew Gardens nalaze na UNESCO listi svjetske baštine. Ovaj virtualni obilazak takođe uključuje i Kew Palace koja je nekad bila rezidencija kralja Georga III i njegove porodice. Kew Gardens i Wakehurst imaju ukupno oko 27.000 vrsti biljaka, preko 8 miliona primjeraka biljaka i banku sjemena koja sadrži više od 40.000 vrsta.

 

Izvor: housebeautiful.com

Slični članci

Horoskop za vrijeme kućne izolacije – savjeti i preporuke astrologa

Ultra magazin

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin