Ultra Zanimljivo

Pet najboljih gradova za život po ocjenama stranaca

Prema godišnjem izvještaju Expat Insider 2020 InterNations, u kojem je anketirano više od 15 000 ljudi koji predstavljaju 173 nacionalnosti i žive u 181 zemlji, donosimo listu pet najboljih gradova kojima su stranci dali najbolje ocjene.

Foto: flytap

U ovom smislu je stranac svaka osoba koji radi u inostranstvu, zato se mišljenje ispitanika u anketi mogu razlikovati od ukupne populacije. Ispitanici su trebali ocijeniti 25 različitih faktora, koji spadaju u 13 potkategorija, povezanih sa životom u inostranstvu. Tih 13 potkategorija zatim je stavljeno u četiri indeksa – kvalitet urbanog života, finansije, stanovanje i urbani radni život, koji su korišteni za rangiranje 66 gradova širom svijeta.

Istraživanje uključuje i indeks lokalnih troškova života, koji nije uzet u obzir u ukupnom poretku. Međutim, treba imati na umu da su podaci istraživanja za rangiranje prikupljeni u martu 2020., neposredno prije nego što se COVID-19 pretvorio u globalnu pandemiju. Od tada su se uslovi života prilično brzo promijenili na nekim mjestima.

Valensija

Foto: prologis

Valensija je došla na prvo mjesto u svijetu po indeksima kvalitete urbanog života i lokalnih troškova života. Zapravo, devet od deset stranaca pozitivno ocjenjuje lokalne troškove života (94%) i zdravstvenu zaštitu smatraju lako dostupnom (91%). Takođe su vrlo zadovoljni lokalnom klimom i vremenom, te aktivnostima u slobodno vrijeme, svrstavajući Valensiju na drugo i četvrto mjesto na svijetu po ovim pitanjima.

S više od četiri od pet ispitanih ljudi, koji kažu da je stanovanje u Valensiji povoljno, ona je takođe na prvom mjestu po finansijkom indeksu. Sveukupno, španski grad zauzima treće mjesto u indeksu finansija i stanovanja. Ispitanici su istakli da je u Valensiji lako pronaći smještaj.

Međutim, gotovo polovina (46%) nije potpuno zadovoljna svojim lokalnim mogućnostima za karijeru, a nešto više od polovine (54%) privredu ocjenjuje pozitivno.

Alikante

Foto: Spain Stock

Alikante je na drugom mjestu u području finansija i stanovanja, te indeksa lokalnih troškova života. To je grad u kojem se najlakše smjestiti. Četiri od pet (83%) stranaca se u ovom španskom gradu osjećaju kao kod kuće, a sedam od deset lako sklapa prijateljstva.

Četiri od pet ispitanika zadovoljno je svojom finansijskom situacijom. Uz to, više od 66% navodi da stanovi imaju pristupačne cijene, a četvoro od pet cijenu života generalno ocjenjuje pozitivno.

Međutim, Alikante je tek na 39. mjestu u Indeksu urbanog radnog života s 44% stranaca koji negativno ocjenjuju svoje lokalne mogućnosti za karijeru. Takođe su lošim ocijenili javni prevoz. Ali, devet od deset ispitanika je zadovoljno zdravstvom, lokalnom klimom i vremenom.

Lisabon

Foto: urbanadventures

Portugalski grad ima dobre rezultate. Konkretno, u ovom glavnom gradu četiri od pet učesnika ankete se osjeća kao kod kuće, a njih 79% je zadovoljno društvenim životom. Što se tiče aktivnosti u slobodno vrijeme, čak 89% nema nikakve zamjerke, a gotovo svi – 96% su zadovoljni vremenom i klimom u Lisabonu.

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života izdvaja ovaj grad, ali dva od pet ispitanika je nezadovoljno mogućnostima za karijeru, dok se svaki peti žali na lokalnu privredu.

Panama City

Foto: breathelife2030

Glavni grad Paname visoko je na skali, zbog šestog poretka u području finansija i stanovanja. Čak 72% anketiranih je zadovoljno svojojm finansijskom situacijom. Ističu da je lako pronaći stan, a više od polovine opisuje iznajmljivanje stanova kao generalno povoljno. Njih 76% se osjećaju kao kod kuće u Panama City-ju.

Nisu zadovoljni javnim prevozom i urbanom okolinom.

Singapur

Foto: ramboll

Singapur je visoko rangiran u gotovo svim kategorijama. Zauzima deveto mjesto u indeksu kvalitete urbanog života, ponajviše zahvaljujući izvrsnim rezultatima u sigurnosti i politici. 90% stranaca u Singapuru pozitivno ocjenjuju političku stabilnost, a njih 97% ističe da se osjeća sigurno.

Singapur je na 1. mjestu po indeksu finansija i stanovanja, a 63% ih je reklo da je njihov raspoloživi prihod kućanstva više nego dovoljan da pokrije svoje troškove. Ipak, 20% ih navodi kako su cijene nekretnina nepristupačne. 58% stranaca posebno su zadovoljni lakoćom pronalaska novih prijatelja, a sedam od deset osoba lako se navikne na lokalnu kulturu.

Slični članci

Upoznaj simpatični dvojac – Veseli Casper i mrzovoljni Romeo

Ultra magazin

Donosimo 10 neodoljivih fotografija beba životinja

Ultra magazin

Prvi pun mjesec 2021. učiniće da se osjećamo ultra dramatično

Ultra magazin