Ultra Kreativno

Personalizovane “Pepetuška” lutke osvajaju mnogobrojna srca

Djeca ih vole, a odrasli ih obožavaju. Mališani širom regiona dobili su svoje male dvojnike zahvaljujući kreativnosti dvije talentovane žene – Maje Gerin i Arnele Horman. One su prije nekoliko godina pokrenule zanimljiv biznis, kada su počele sa izradom personalizovanih krpenih lutki, kojima su dale ime Pepetuška. Unikatan predmet privukao je pažnju i onih malo starijih, tako da su vremenom i odrasli počeli naručivati svoje “blizance”.

Pepetuška luka
Pepetuška

Koliko ljubavi, rada i truda stoji iza unikatnog posla znaju samo njih dvije, ali ističu da im ništa ne pada teško. Kada ugledaju finalni priozvod i sreću malih i velikih vlasnika, znaju da se sav trud isplatio. Kako su došle na ovu ideju, koje poznate ličnosti su poželjele svoje Pepetuška lutke i još mnogo zanimljivosti o krpenim dvojnicama pročitaj u nastavku.

Kako i kada se rodila ideja za Pepetuška lutke?

Maja i Arnela: Sve je počelo nekako spontano. Nakon što sam postala mama djevojčice, poželjela sam kreirati za nju posebnu lutkicu, koja bi ličila pomalo na nju, sa njenom bojom kose, bojom očiju, u njenoj garderobici. Nakon toga, nastale su lutkice po uzoru na moje kumče, djevojčicu moga brata… Reakcije su bile zaista predivne, tako da su narudžbe polako počele pristizati.

Zašto ime Pepetuška? Koliki tim stoji iza ovog brenda?

Maja i Arnela: Iza brenda Pepetuška stoje prijateljice i poslovne partnerice, Maja Gerin i Arnela Horman. Kada smo birali ime za brend, poželjeli smo da bude zvučno, lijepo i lako pamtljivo. Na kraju je izbor pao na ime Pepetuška. Mislim da nismo pogriješili.

Koliko vremena treba da se napravi jedna personalizovana Pepetuška lutka?

Maja i Arnela: Izuskuju dosta vremena, iako smo se poprilično već uhodali i uhvatili neki ritam. U zavisnosti od zahtjeva, ali u konačnici, uspijemo napraviti lutkicu u narednih deset dana od trenutka primanja narudžbe.

Pepetuška lutka
Instagram: Pepetuska

Kako izgleda krpena lutka i koje mogućnosti za igru pruža svojim malenim vlasnicima?

Maja i Arnela: Maleni vlasnici se vežu za svoje Pepetuška lutkice. Na neki način, postaju sastavni dio njihovih života, vode ih svuda sa sobom. Nedavno nam je jedna mama ispričala anegdotu sa putovanja, kada je njihova djevojčica, sva uplašena, prilikom prelaska granice, rekla da je zaboravila pasoš za svoju Pepetušku.

Jasno je da su djeca oduševljena, ali koliko se odrasli javljaju za svoje mini dvojnike?

Maja i Arnela: Nevjerovatno je koliko se odrasli, zapravo obraduju kada dobiju na poklon Pepetuška lutkicu. To je poklon, za sva vremena, što vam ostaje kao uspomena za cijeli život. Originalan poklon, koji ne očekujete, a kada ga dobijete izazove velike emocije.

Najpoznatije krpene lutke u regionu osvajaju srca i malih i velikih. Šta se još može pronaći, pored lutki, a da ima Pepetuška potpis?

Maja i Arnela: Pored platnenih ruksačića, šoljica Pepetuška, nedavno smo lansirali našu prvu kolekciju haljinica za djevojčice i za lutkice, koja je izazvala oduševljenje i pozitivne reakcije. Naredni korak, je nešto za mame i njene djevojčice i dječake.

Pepetuška lutka
Instagram: Pepetuska

Da li je iz Vaše radionice izašla do sada možda i poznata Pepetuška? Odnosno da li je neko od javnih ličnosti kupio svog malog blizanca?

Maja i Arnela: Uradili smo dosta lutkica za poznate ličnosti. Svoje male dvojnike sada imaju i Lepa Brena, Amra Džeko, Božo Vrećo, Mirela i Laka, Jelena Tomašević…

Najdraža napravljena lutka do sada i zašto?

Maja i Arnela: Iskreno sve su nam jednako drage i posebne. Nama je najdraži trenutak kada dobijemo snimke ili slike ponosnih vlasnika sa svojom Pepetuškom, kada uspijemo izmamiti iskren osmijeh i probuditi velike emocije. To je naša inspiracija.

Pepetuska lutke
Instagram Pepetuska

Cilj Pepetuška lutki je potaknuti dječiju maštovitost kroz igru sa njima. Čini li Vam se da se djeca sve manje igraju na pravi način, odnosno da njihova maštovitost ispašta usljed razvoja tehnologije?

Maja i Arnela: Tehnologija, koliko god nam olakšava današnji način zivota, sa druge strane, pretjerano korištenje mobitela i igrica, negativno utiče na razvoj djece. Upravo tako, njihova mašta, ispašta mnogo. Pepetuška lutkice, zaista mogu potaknuti dječiju maštu u tom smislu.

Gdje su sve završile Pepetuška lutke? 

Maja i Arnela: Pepetuške su dosta putovale. Današnja tehnologija nam dozvoljava da naš rad bude prepoznat i dostupan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, svijest o brendu Pepetuška je vrlo prisutna, isto tako, dobijamo dosta narudzbi iz zemalja regije.

pepetuska lutke
Instagram: Pepetuska

Pored Vašeg web sajta, na koji još način zainteresovani mogu doći do Vaših proizvoda? Imate li prodajna mjesta?

Maja i Arnela: Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati putem naše Facebook i Instagram stranice, a mogu nas i posjetiti u Kutcha Concept Store u Sarajevu.

Planovi za budućnost?

Maja i Arnela: Nedavno smo lansirali našu prvu kolekciju haljinica, trenutno radimo na novoj kolekciji. Što se tiče planova za budućnost, radimo na saradnji sa domaćim kompanijama i kreiranju novih proizvoda pod brendom Pepetuška.

Vaša poruka našoj Ultra publici?

Maja i Arnela: Naša poruka je da nikada ne zaboravite dijete u sebi. Mi smo to definitivno pokazale kroz naš rad.

Slični članci

Priroda se vraća u domove: Jesenji dizajn enterijera poželio dobrodošlicu prirodi

Ultra magazin

Umjetnik nije ni sanjao da će njegova kreacija završiti u rukama “Terminatora”

Ultra magazin

Fotografi otkrivaju kako nastaju ove zanimljive fotografije

Ultra magazin