Ultra Ukusno

Pečeni falafel iz rerne

Digni ruku ako voliš falafel! Pravljenje falafela kod kuće može da djeluje komplikovano, ali ovaj recept je vrlo jednostavan. Zlatne je boje izvana, izuzetno hrskav, a unutra mekan i sa začinima, veoma ukusan. Peče se, a ne prži, što ga čini izvanrednim vegan predjelom.
Foto: cookieandkate

Sastojci:

  • ¼ šolje + 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja sirovog slanutka, ispranog i natopljenog najmanje 4 sata, najbolje preko noći
  • ½ šolje nasjeckanog crvenog luka
  • ½ šolje svježeg peršuna
  • ½ šolje svježeg korijandera
  • 4 češnja bijelog luka, isječena na četvrtine
  • 1 kašika morske soli
  • ½ čajne kašike svježe mljevenog crnog bibera
  • ½ čajne kašike mljevenog kima
  • ¼ kašičice mljevenog cimeta

Postupak:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Usuti ¼ šolje maslinovog ulja u veliki pleh i rasporediti.

U procesoru za hranu izmiksati sve navedene sastojke zajedno.

Rukama uzimati količinu od oko 2 kašike mješavine. Formirati falafel u male pljeskavice. Posložiti svaku u podmazani pleh.

Peći 25-30 minuta, lagano okrećući kada su pečene na pola, sve dok ne dobiju zlatnu boju.

U frižideru mogu stajati do 4 dana, a u zamrzivaču i do nekoliko mjeseci.

 

Izvor: cookieandkate.com

Slični članci

Dalgona Martini – koktel koji smo čekali

Ultra magazin

Probaj ovaj sendvič sladoled!

Ultra magazin

Zdrave energetske kuglice od čokolade i lješnjaka

Ultra magazin