Ultra Inspirativno

Paulo Coelho želi da donira svoje knjige školama i bibliotekama u Africi

Uspjeh Paola Coelha je, pored ostatka svijeta, zabilježen i u Africi, nakon prevoda njegovog bestselera Alhemičar iz 1988. godine, alegorijskog romana o dječaku pastiru koji putuje ka piramidama u Egiptu, u potrazi za bogatstvom.
Foto: qz

Kada je knjiga prevedena na engleski 1993. godine, prodana je u desetine miliona primjeraka i pokrenula je međunarodnu karijeru Coelha. Roman, čiji je rukopis Coelho napisao za samo dvije sedmice, postao je globalni fenomen koji su čitale sve generacije.

Coelho sada želi podijeliti neke od tih trijumfa s afričkim čitaocima. Nedavno je na svom Twitter nalogu napisao “Kupiću naslove od svojih izdavača i dati ih besplatno školama i bibliotekama.”

Na iznenađenje fanova, ovo nije prvi put da je 71-godišnjak učinio svoja djela pristupačnima. On je u prošlosti insistirao na tome da cijene njegovih knjiga budu pravedne, a da ih prevode lokalni izdavači.

Takođe je odlučio da putuje izvan utabane staze kako bi promovisao svoje knjige. Govoreći New York Timesu 1999. godine, pisac je istakao: „Cijeli moj život najvažnije stvari su bile ono što sam naučio od običnih ljudi.“ 2014. godine, on je postavio svoje lične online radove za stvaranje virtualne Paulo Coelho fondacije.

 

Izvor: qz.com

Slični članci

Pogledaj najnevjerovatnije ulice širom svijeta

Ultra magazin

Najljepša mjesta za posjetiti u SAD-u

Ultra magazin

Moć zahvalnosti: Poboljšaj svoj život već danas uz ova 4 trika

Ultra magazin