Ultra Moderno

Patike koje se “vraćaju zemlji” nakon upotrebe

Patike The Plant Shoe napravljene su od prirodnih i organskih materijala, zamišljene tako da se “vrate zemlji” nakon upotrebe.

Foto : arquitecturaydiseno.es

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, 300 miliona cipela i patika se odbaci svake godine, i većina završi na deponijama smeća. Činjenica da se radi o proizvodu koji je napravljen od različitih materijala, uključujući plastiku i materijale koji su hemijski tretirani (na primjer koža) otežava recikliranje i ponovo korištenje.

Vođeni tom činjenicom, Native Shoes, Kanadska kompanija, je upravo izbacila na tržište uniseks patike napravljene u potpunosti od biorazgradivih i veganskih materijala. Neki od materjala koji su korišteni su eukaliptus, organski pamuk, pluto i kora od ananasa.

Foto : arquitecturaydiseno.es

Kompanija se zalaže za stvaranje izdržljivih i kvalitetnih patika koje, kada završe svoj životni ciklus, mogu lako da se razgrade za kratko vrijeme, koristeći metod komercijalnog kompostiranja. “U Native Shoes se trudimo da prevaziđemo trendove trudeći se da napravimo nešto vanvremenski i klasično. Željeli smo uniseks patiku koja je bezvremenska i koja se prilagođava svakoj situaciji.”

Foto : arquitecturaydiseno.es

Đon je napravljen od prirodnog lateksa i ne sadrži naftne derivate. Uložak je kombinacija pluta koji čini 90% i sisal, biljka čiji listovi se mogu preraditi u vlakna ili konopce. Vanjski dio je mješavina vlakana ananasa i organskog pamuka, a šavovi su od jute sa maslinovim uljem; sve funkcioniše kao kombinacija koja donosi bezvremenski stil koji poštuje životnu sredinu.

Foto : arquitecturaydiseno.es

Uvijek smo se trudili da poštujemo životnu sredinu, pri dizajnu ovih patika htjeli smo da odemo korak dalje  od recikliranja, da kreiramo proizvod koji ne bi bio recikliran ili ponovo upotrebljen, kreirati nešto što ne stvara otpad. “Nešto što se rodi iz zemlje i što joj se može vratiti.”

 

Izvor: arquitecturaydiseno.es

 

 

 

Slični članci

Nezaboravna modna izdanja Beyonce u proteklih 10 godina

Ultra magazin

Avon Purify ulje efikasno anti-age sredstvo

Ultra magazin

Mango novogodišnja kolekcija – Svečani trendovi za zimske praznike

Ultra magazin