Ultra Zanimljivo

Pas može da ugine u vrelom automobilu za samo šest minuta!

Sa visokim temperaturama u Evropi i Sjevernoj Americi, zabilježen je porast izvještaja o spašavanju pasa iz vrelih automobila. Policija u Engleskoj, Velsu, Škotskoj, Sjevernoj Irskoj, Irskoj i Kanadi spasila je pse od sigurne smrti. Ali u SAD-u, njemačka doga u Junuau, na Aljasci, mješavina pitbul boksera u Trussvileu u Alabami i tri Rottweilera na Long Islandu u New Yorku, kao i mnogi drugi psi, nažalost nisu bili tako srećni.

Foto: Unsplash

Tokom godina, organizacije za zaštitu životinja, podigle su svijest javnosti o rizicima: RSPCA i druge britanske dobrotvorne organizacije, pokrenule su kampanju „Psi umiru u vrućim automobilima“ 2016. godine; ASPCA poruka je „Vruće je! Ne ostavljajte svog ljubimca u autu! “; i RSPCA Australija naglašava, da je potrebno “samo šest minuta”, da pas umre u vrućem automobilu.

Foto: Unsplash

Uprkos tome, ljudi i dalje ostavljaju svoje pse u automobilima. Između 2009. i 2018., RSPCA je imala 64.443 prijavljena incidenta, izlaganja životinja toploti u Engleskoj i Velsu. Oko 90% poziva odnosi se na pse u vozilima. Prošle je godine na hitnu telefonsku liniju RSPCA zaprimljeno, 1123 izvještaja o životinjama koje su izložene toploti u samo sedam dana (od 25. juna do 1. jula 2018.). To je sedam poziva na sat!

Foto: Unsplash

Možda se to događa zato što mnogi vlasnici zapravo ne razumiju, šta se događa s tijelom psa prilikom pregrijavanja i toplotnog udara. Ako unutrašnja temperatura psa pređe 41 ° C, postoji rizik od toplotnog udara, koji preživi samo 50% pasa. Neke su rase podložnije od drugih – veliki psi, psi kratkog lica kao što su buldozi i bokseri, psi s prekomjernom težinom ili duge dlake su najviše u opasnosti – ali svaki pas ima potencijal da pati od toplotnog udara. Ne mora biti vruće da se to dogodi – kad je vani 22 ° C, unutrašnjost automobila lako može dostići 47 ° C u roku od sat vremena.

Foto: qz.com

Simptomi toplotnog udara kod pasa

Kada se pas počne pregrijavati, izgubiće toplotu povećavajući brzinu otkucaja srca i otvaranjem kapilara u koži. Takođe će se izgubiti toplota kroz sluz u ustima i nosu, a može lizati i tijelo da se ohladi isparavanjem.

Za razliku od ljudi, psi se ne mogu znojiti putem kože. Kako se toplota povećava, tjelesne funkcije počinju usporavati. Pas ulazi u začaranu spiralu, gdje srce počinje da propada i izbacuje manje krvi – što znači da se toplota ne može riješiti- pada mu krvni pritisak, izlučuje se u organe i tijelo prelazi u šok.

Kada unutrašnja temperatura psa dosegne 44 ° C, njegova cirkulacija prestaje, što uzrokuje zatajenje bubrega, nedostatak kiseonika u mozgu i unutrašnje krvarenje. U ovom trenutku, čak i ako možeš preokrenuti katastrofu i spasiti život psa, vjerovatno je da je pretrpio oštećenje mozga, što može rezultovati promjenama karaktera, gubitkom čulne percepcije i kognitivnim problemima.

Foto: Unsplash

Ponašanje s psima na vrućini, šta uraditi?

U vrućim danima rashladi psa pazeći da ima sjenovito, dobro prozračeno, sigurno mjesto u hladu s pristupom svježoj vodi. Šetaj psa rano ujutro i kasnije noću – izbjegavajući najtoplije dijelove dana. To će takođe zaštititi šape tvog psa od izgaranja na vrućim ulicama. Zapamti, ako ti je neprijatno dodirnuti rukom asfalt, previše je vruće da tvoj pas šeta asfaltom.

Ako vidiš znakove pregrijavanja, kao što su teški udasi ili glasno disanje, lizanje bokova, nestabilno hodanje ili rušenje, navlaži peškir i prebaci ga preko psa ili direktno vlaži njegova leđa i bokove, da se ohlade isparavanjem.

Ako tvoj pas pati od toplotnog udara, odmah potraži pomoć veterinara, hitno. što prije. Ako vrućeg dana u autu vidiš psa u nevolji, nazovi policiju, koja će te savjetovati šta da radiš. I molimo te nikada, nikada ne ostavljaj psa u autu.

 

Izvor: qz.com

Slični članci

Ženama u Japanu zabranjeno nošenje naočala na poslu!

Ultra magazin

11.11.2019 – najmoćniji dan u godini da ostvariš više

Ultra magazin

“Jaja od leda” prekrila plažu u Finskoj

Ultra magazin