Ultra Zanimljivo

Pas koji spašava koale od Australijskih požara

Ovo je Bear, pas za otkrivanje koala, koji ih spašava od požara koji su opustošili Australijski kontinent. Otkako su požari počeli u septembru, ovaj pas i bezbroj drugih pojedinaca daju sve od sebe kako bi spasili koale od požara u provincijama New South Wales i Queensland. Prema Univerzitetu Sunshine Coast (USC), ovaj hrabri pas im je pomogao da lociraju bolesne i povrijeđene koale, a nedavno je pozvan u pomoć kako bi tražio koale zarobljene u staništima opustošenim požarima.
Foto: Fiona Clark Photography.

I dok požari nastavljaju da gore kroz istočnu obalu Australije, ljudi gledaju na ovog umiljatog psa, koji je bio napušten kao štene, kao nadu i utjehu u ovoj sumornoj situaciji.

Foto:Fiona Clark Photography.

Njegova dobra djela su čak istakle i poznate ličnosti kao Leonardo DiCaprio i Tom Hanks. Oba glumca podijelila su fotografije Bear-a na društvenim mrežama, ali Hanks je otišao korak dalje podržavajući stvaranje Diznijevog fillma koji bi govorio o avanturama psa po imenu Bear. “Ovo je Diznijev film koji jednostavo mora biti snimljen – Bear – pas koji spašava koale. To je divno, sviđa mi se Bear”, rekao je poznati glumac.

Foto: Fiona Clark Photography.

Koliko god bila primamljiva uloga u filmu, Bear i njegova ekipa ostaju fokusirani na svoj zadatak. Njegova saradnja je posebno potrebna, jer kako kažu iz centra za pse tragače, “psi namirišu ono što ljudsko oko ne može da vidi.”

Foto:Fiona Clark Photography.

Osjećaj za miris kod pasa je 10.000 puta jači nego kod ljudi. Obzirom da je Bear uspješno prošao trening za lociranje koala to znači da sada možemo da radimo brže i puno preciznije kako bi ih zaštitili. “Sada svaka koala znači za opstanak vrste više nego ikada”, rekao je jedan od dobrovoljaca, i oduševljeni smo što svijet sada vidi da je Bear pravi heroj.

Bear je samo jedno od mnogih bića koji doprinose borbi protiv razarjućih požara. Liam Hemsworth, Elton John, Nicole Kidman, Keith Urban i mnoge druge poznate ličnosti donirale su velike svote novca za pomoć vatrogascima i ljudima koji su pogođeni požarima.

 

Izvor: eonline.com

 

Slični članci

“Moje brendove u korpu spremi i svoj stan Gorenje aparatima opremi!”

Ultra magazin

Upoznaj Eclipse, psa koji sam ide autobusom

Ultra magazin

Šta nam donosi Mladi mjesec u Lavu 19. avgusta?

Ultra magazin