Ultra Zanimljivo

Pas će ti pomoći da lakše zaspiš

Mnoge sitnice koje radiš prije spavanja ili čak dok spavaš mogu pomoći tvom zdravlju, dugoročno gledano. Ako se ikada pitaš da li da dopustiš svojim krznenim prijateljima da dijele krevet s tobom, nemoj više. Postoji iznenađujući broj zdravstvenih beneficija vezanih za dijeljenje kreveta s omiljenim ljubimcem.

Depositphotos.com

1. Psi smanjuju stres i anksioznost

Psi su već poznati kao popularni kućni ljubimci za terapiju. Jednostavno maženje psa oslobađa smirujuće hemikalije, čak i kada si pod velikim stresom. Psi su već tu za nas kad im zatrebamo, pa su oni savršen prijatelj koji nas oraspoloži. Hemijski govoreći, oksitocin može zapravo povećati osjećaj sreće i spriječiti depresiju.

2. Psi pružaju zaštitu

Psi te mogu upozoriti na nevolje, krenuti na napadača ili ti jednostavno praviti društvo. Ovo znanje može i da te utješi, čak i dok spavaš, u suštini znajući da si pod zaštitom. To ti može pomoći da se opustiš i bolje spavaš.

Pexels

3. Psi nude toplinu

Psi već dolaze sa krznenim kaputima. Ako živiš u oblasti gdje su hladnije temperature, pas će učiniti sve da se ugriješ.

4. Uz pse se brže zaspi

Psi mogu izliječiti napad nesanice! Prema istraživanju, pošto psi pomažu da se smanji stres, oni ti mogu pomoći da brže zaspiš i opustiš mozak.

Pexels

5. To je dobro i za njih!

Psi žele tvoju ljubav. Oni žele ljubav. Žele da ih njegujemo i da se osjećaju zaštićenim. Ako im se dozvoli da ostanu sa vama dok oni zaspu, to ih čini srećnima kao i vas, ako ne i više.

Slični članci

Dr. Anthony Fauci otkriva kada bi se život mogao vratiti u normalu

Ultra magazin

Šta nam donosi pun mjesec u Biku?

Ultra magazin

Meditacija pomaže u održavanju zdravlja našeg imuniteta i probave

Ultra magazin