Ultra Inspirativno

Pariz otvara najveću svjetsku urbanu farmu na krovu

U predgrađu glavnog grada Francuske, gradi se urbana farma koja će stanovnike snabdijevati sa tonom hrane dnevno. Trenutno u fazi renoviranja najveći izložbeni centar u Evropi, Expo Porte de Versailles postaće dom najvećoj krovnoj urbanoj farmi na svijetu.
Foto: Agripolis

Prostor veličine 14.000 kvadratih metara – što predstavlja otprilike dva fudbalska stadiona – biće zasađen sa više od 30 raznih vrsta biljaka. Biće uzgajane u kolonama bez zemlje i hraniće se rastvorima bogatim hranjivim materijama i kišnicom. Ova aeroponska metoda, koristi malo vode i znači da se veliki broj biljaka može uzgajati na malom prostoru.

Foto: Agripolis

Posjetioci će moći da kupe proizvode, ali i da ih probaju u restoranu, koji se takođe nalazi na krovu. Na urbanoj farmi će se održavati edukativne ture i razni događaji. Građani će takođe moći da iznajme prostor, kako bi uzgajali sopstvene proizvode.

Foto: Agripolis
Foto: Agripolis

Urbane farme su rastući trend, ustvari Agripolis, kompanija koja stoji iza farme već ima farme na krovovima, na više lokacija u Francuskoj. Osnivač Pascal Hardy, želi da se trendu priključi što više urbanih prostora. “Naša vizija je grad u kojem su ravni krovovi i napuštene površine, prekrivene ovim novim sistemom uzgajanja”.

Foto: Agripolis

Otkako je 2014. godine izabrana za gradonačelnicu Pariza, Anne Hidalgo ima misiju da Pariz bude što zeleniji grad. “Parisculteurs” inicijativa Francuske vlade ima za cilj da do 2020. godine, prekrije 100 hektara gradskih krovova, zidova i urbanih prostora sa raznim biljkama. Trećina ovog prostora, biće posvećena urbanoj poljoprivredi.

 

Izvor: weforum.org

Slični članci

Roditeljstvo tokom i nakon korone

Ultra magazin

5 destinacija koje možeš posjetiti već u junu

Ultra magazin

7 roditeljskih grešaka koje uništavaju mentalnu snagu djece

Ultra magazin