Ultra Inspirativno

Paralizovani čovjek prohodao pomoću egzoskeleta

Napredak francuskog pacijenta mogao bi dovesti do invalidskih kolica kojima će se upravljati pomoću mozga, kažu stručnjaci.
Foto: Clinatech/AFP/Getty

Francuz koji je nakon nesreće ostao paralizovan, ponovo je prohodao zahvaljujući egzoskeletu koji kontroliše preko mozga, pružajući nadu tetraplegičarima. Pacijent je trenirao mjesecima, koristeći svoje signale mozga da kontroliše kompjuterski simuliran avatar da bi izveo osnovne pokrete, prije nego što je robot uređaj koristio za hodanje. Naučnici su rezultate ispitivanja opisali kao veliko otkriće.

Doktori koji su vodili ispitivanje rekli su da iako je uređaj još daleko od objavljivanja u javnosti za široke narodne mase, ima potencijal da poboljša kvalitet života i autonomiju pacijenta.

Muškarac, o kojem se zna da se zove Thibault i da dolazi iz Liona, rekao je da mu je tehnologija dala novi smisao života. Prije četiri godine život mu se zauvijek promijenio kada je pao sa balkona visokog 12 metara, povrijedivši kičmenu moždinu i ostavivši ga paralizovanog od ramena prema dole.

„Kada ste u mojoj situaciji, kada ne možete uraditi ništa sa svojim tijelom…htio sam da pokušam nekako pomoći koristeći mozak“, kaže Thibault.

Trenirao je koristeći avatar sistem za video igre za sticanje vještina potrebnih za rukovanje egzoskeletom i morao je da nauči prirodne pokrete ispočetka. Povrede kičmene moždine ostavljaju oko 20% ljudi sa paralizovana sva četiri uda i to je najteža povreda ove vrste.

Profesor Louis Benabid jednostavno objašnjava situaciju: „Mozak je i dalje sposoban generisati naredbe koje bi normalno mogle pomijerati ruke i noge, samo ih nema šta provesti.“ Tim stručnjaka započeo je postupak postavljanjem dva uređaja za snimanje obe strane Francuzove glave, između mozga i kože. Oni su čitali njegov senzimotorni korteks, koji kontroliše motoričku funkciju. Svaki dekoder prenosi moždane signale, koji se algoritmom prevode u pokrete na koje je pacijent mislio. Sistem je taj koji šalje fizičke komande koje egzoskelet izvršava.

Thibault je koristio avatara i video igre kako bi razmišljao o obavljanju fizičkih zadataka kao što su hodanje i posezanje za predmetima. Koristeći avatar, video igre i egzoskelet zajedno, uspio je da pređe dužinu jednog i po fudbalskog terena tokom mnogih sesija.

Nekoliko studija je koristilo implantate za podsticanje pacijentovih mišića, ali ovaj eksperiment je prvi koji je koristio moždane signale za kontrolu egzoskeleta.

Stručnjaci uključeni u projekat su rekli da bi ovo potencijalno moglo dovesti do invalidskih kolica kojima bi čovjek mogao upravljati preko svog mozga. „Ovdje se ne radi o pretvaranju čovjeka u mašinu, već o reagovanju na medicinski problem“, rekao je profesor Benabid.

Naučnici koji su učestovali u ovoj studiji složili su se da je ispred egzoskeleta dug put do praktične primjene u stvarnosti, ali da je sigurno pružio realnu nadu ljudima koji su nepokretni.

 

Izvor: afp.com

Slični članci

Roditelj si tinejdžera? Donosimo ti savjete, koji će ti olakšati život!

Ultra magazin

Izbor za mis koji je konačno pomjerio granice

Ultra magazin

Evo šta nam poručuju poznate i nezavisne žene o ženskoj moći i samostalnosti…

Ultra magazin