Ultra Ukusno

Paradajz ima tajni sastojak koji je dobar za kožu

IuteCredit
IuteCredit

Želiš stvarno zdravu, lijepu kožu? Možda trebaš jesti više marinara sosa.

Foto: Unsplash

Zvuči kao šala, ali izgleda da je klasična kombinacija maslinovog ulja i paradajza, bogata sastojcima koji koži daju antioksidativno dejstvo za smirivanje upale, smanjenje štete od sunca i borbu protiv malih bora.

Nažalost, to ne znači da možemo stalno jesti pizzu ili tjesteninu u ime sjajne kože. U ovom trenutku, naučnici nisu pronašli dokazane prednosti mozzarella sira i pšeničnog brašna (da, i to je tužno). Ali, sve više i više dermatologa govori ljudima da konzumiraju paradajz, zbog mnogih prednosti sastojka koji se naziva likopen.

Šta je likopen?
Foto: Unsplash
IuteCredit
IuteCredit

Likopen je crvena hranjiva tvar iz porodice karotenoida. Iako se prirodno nalazi u nekoliko vrsta crvenog i ružičastog voća i povrća, paradajz ima daleko najviše likopena. Kako paradajz sazrijeva, sadržaj likopena postaje sve veći i veći.

Zašto je taj zreli, crveni paradajz tako dobar za nas? “Likopen je izvrstan antioksidans dobijen iz hrane s mnogim blagodatima za kožu”, kaže dr. Karin Hermoni, direktorica za nauku i ishranu u Lycoredu. “Hranjiva tvar ne samo da gasi slobodne radikale, već takođe podstiče zaštitni mehanizam tijela protiv oksidativnog stresa i upale, povećavajući otpornost kože i dopuštajući stanicama kože da se bolje nose s okolinom.”

Jednostavnije rečeno: kada imate previše slobodnih radikala, tijelo je pod stresom. Antioksidansi čine slobodne radikale bezopasnim, pomažući da se smanji stres, upala i znakovi starenja.

Likopen je naročito jak antioksidans, tako da može pomoći cjelokupnom zdravlju zajedno s izgledom kože. Sve u svemu, paradajz nam pomaže da izgledamo malo mlađe i osjećamo se malo bolje.

Šta tačno likopen čini za kožu?
Foto: Unsplash

“Antioksidansi pomažu u sprečavanju i popravljanju oštećenja kolagena u koži. Likopen posebno pomaže u sprečavanju gubitka boje kože, promjena teksture i finih linija i bora,“ kaže dermatolog Tsippora Shainhouse.

Likopen ne može vratiti sat unazad, ali povećanjem unosa likopena možemp pojačati zdravlje kolagena u koži i zaustaviti neke sitne bore prije početka.

Likopen može koristiti bilo kojem tipu kože, ali djeluje posebno na osjetljivu kožu i sprečava starenje kože.

Ali ono što zapravo čini likopen veoma značajnim, je njegov potencijalni učinak na oštećenja od sunca. Studija u British Journal of Dermatology otkrila je da su dodaci prehrani na bazi likopena štitili kožu od UV zraka.

Mala studija pokazala je da su sudionici koji su uzimali dodatni likopen, imali značajno manje oštećenja od sunca u poređenju s placebo grupom. To ne znači da možeš prestati koristiti kremu za sunčanje. Korištenje kreme za sunčanje i karotenoida od paradajza, može povećati otpornost kože i podržati zdrav odnos sa suncem.

Najbolji načini za uzimanje više likopena
Foto: Unsplash

Iako možemo dobiti više likopena kroz prehranu, hoće li to stvarno pomoći našoj koži? Dermatolozi kažu da!  “Pokazalo se da karotenoidi iz hranjivih proizvoda doprinose većoj akumulaciji karotenoida u koži”, kaže Hermoni.

Važno je napomenuti da likopen najbolje djeluje na kožu kada se može udružiti s drugim fitonutrijentima paradajza. Konzumiranje paradajza ili proizvoda na bazi paradajza pružiće bolju ishranu našem tijelu i koži u poređenju s dodacima ishrani na bazi likopena.

Budući da je likopen topiv u ulju, predlažemo kuhanje paradajza u maslinovom ulju za optimalnu apsorpciju. Tako da, marinara umak je dobar za našu kožu!

 

Izvor: greatist.com

Slični članci

Domaći sladoled, idealan za početak ljeta!

Ultra magazin

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

Top 4 namirnice za bolje funkcionisanje mozga i pamćenje!

Ultra magazin