Ultra Ukusno

Ovu hranu izbjegavaj za doručak

IuteCredit
IuteCredit

Vjerovatno znaš da je doručak najvažniji obrok u danu, a to nije čisto napajanje tijela energijom. Ono što jedeš ujutro takođe može uticati na tvoj izgled, a ako si zabrinut/a zbog znakova starenja, postoje stvari koje treba da izbjegavaš kad je doručak u pitanju.

hrana loša za kožu
Foto: unsplash.com

To je uglavnom hrana puna šećera.

Održavanje šećera u umjerenim količinama je generalno dobro pravilo, posebno ujutro. Na primjer, doručak sa slatkim pecivom može negativno uticati na ostatak dana. “S tako ogromnom količinom šećera u malom pakovanju, vaše tijelo ispumpava puno insulina kako bi ga pokušalo skladištiti. Ogroman skok šećera u krvi dovodi do još većeg pada šećera”, kažu istraživanja. “Ovi ekstremni skokovi i padovi ostavljaju vas gladnima ubrzo nakon doručka – i priželjkivaćete još rafinisanih ugljenih hidrata. To je začarani krug nezdrave prehrane koji započinje s prvom krofnom.”

loša hrana za doručak
Foto: unsplash.com
IuteCredit
IuteCredit

Ovakva vrsta ishrane može se pokazati i na tvojoj koži. Šećer se veže za kolagen u tvom tijelu, čineći da tvoja koža izgleda ukočeno i uzrokuje bore, pa razmisli o tome kada sljedeći put poželiš nešto slatko za doručak.

Ishrana bogata šećerom može oštetiti molekule elastina i kolagena u koži, povećavajući bore i opuštanje kože. Istraživanje je pokazalo da kombinacije šećera i proteina mogu ubrzati efekte starenja. Oni nastaju kad god je šećer u krvi visok, uglavnom zbog prevelike konzumacije brzo svarljivih ugljienih hidrata, uključujući zaslađivače i rafinisani skrob.

Dakle, koju hranu za doručak bi trebalo početi izbjegavati? Dobro bi bilo potpuno isključiti namirnice sa šećerom, ili ih bar konzumirati u malim količinama. Ali postoji hrana za koju mislimo da ne sadrži šećer, poput, na primjer, žitarica za doručak, koje se često smatraju zdravim, ali u njih se može upakovati veća količina šećera nego što bi trebalo.

 

Izvor: www.shefinds.com

Slični članci

Ove zobene pahuljice sa kafom moraš probati

Ultra magazin

Oduševi prijatelje ukusnim jelom Azije!

Ultra magazin

Najbolje voće ako želiš ravan stomak

Ultra magazin