Ultra Zanimljivo

Ovo su naučno dokazani razlozi zašto trebaš imati psa!

Bezuslovna ljubav prema psima, igra važnu ulogu u našem emocionalnom blagostanju, ali istraživanja pokazuju, da bi mogla uticati i na naše fizičko zdravlje. „Prema istraživanju objavljenom u časopisu “American Heart Association”, vlasnici pasa imaju 31% manju vjerovatnoću, da će umrijeti od srčanog ili moždanog udara od onih, koji ih nemaju. Takođe, kod ljudi koji su prethodno imali srčanih problema, oni koji žive sa psima, imali su 65% smanjeni rizik od smrti, pokazala su istraživanja.

Foto: Pexels

Izvođenje psa u svakodnevnu šetnju u naselju može izgledati zamorno, ali ljubimac nije jedini koji ima koristi od redovne vježbe. Redovna fizička aktivnost uz kućnog ljubimca, može smanjiti rizik od prekomjerne težine i razvoja kardiovaskularnih bolesti, a može pomoći i u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Unsplash

Vlasnici pasa imaju veću vjerovatnoću, da će postići svoje ciljeve u vezi s fitnesom, nego oni bez slatkih životinjskih pratilaca. U stvari, čak 34% je veća vjerovatnoća da ćeš postići 150 minuta hoda nedeljno i vjerovatnije ćeš dostići preporučene količine fizičke aktivnosti sedmično, ukoliko imaš kućnog ljubimca.

Unsplash

Uspostavljanje zdravih navika u mladoj dobi, koristiće djeci i tinejdžerima kada odrastu. Kućni ljubimci mogu djeci pružiti motivaciju, da provode više vremena napolju, što dovodi do više aktivnosti i boljeg nivoa kondicije, te smanjuje rizik od bolesti kasnije u životu. Tinejdžeri iz porodica, koji posjeduju pse su fizički aktivniji od onih čije porodice nemaju kućnog ljubimca, pokazuju istraživanja.

Unsplash

Stres može uticati na čovjekovo ponašanje i povećati rizik od srčanih bolesti (poput visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola), zajedno s pušenjem, nedostatkom fizičke aktivnosti i prejedanjem.

Foto: Pexels

Nakon izazovnog dana, povezivanje s našim kućnim ljubimcima, pozitivno utiče na borbu protiv stresa i poboljšava emocionalna stanja.

Foto: Pexels

Kada vidimo, dodirujemo, čujemo ili razgovaramo sa našim životinjama, prirodno osjetimo sreću i radost. Istovremeno, potiskuju se hormoni stresa.

Unsplash

Dakle, ako se osjećaš loše ili se boriš sa svojim mentalnim zdravljem, kućni ljubimac može pomoći. Provedi neko vrijeme s njima igrajući se ili ih samo mazi. Vidjećeš da ćeš se vremenom osjećati bolje, a i tvoj kućni ljubimac će voljeti zajedničko vrijeme vezivanja.

Foto: Pexels

Nadamo se da smo te ubijedili da ti je u životu potreban pas, jer kao što potvrđuju istraživanja ima toliko zdravstvenih benefita, koje pored ljubavi i radosti pruža pas.

Izvor: southernliving.com

Slični članci

Srećan Međunarodni dan piva! Nazdravi uz omiljeni Jelen!

Ultra magazin

Merkur je u Lavu spremi se da budeš u centru pažnje!

Ultra magazin

Izbjegavaj ove greške ako pokušavaš da izgubiš kilograme

Ultra magazin