Ultra Inspirativno

Ovo su najčarobnija mjesta na Zemlji…

Svijet je prepun mjesta magije i misterije, od čuda prirode koje su navodno izgradili divovi, do pećina i dvoraca, koji kriju priče o čarobnjacima. Donosimo ti listu mjesta, koje čak i mi obični smrtnici možemo da posjetimo. Pripremi se za čaroliju!

Giant Causeway, Sjeverna Irska

Foto: Shutterstock

Geološko čudo je povezano sa pričom o dva diva, Finn McCool – irac i njegov neprijatelj, strašni škot Benandonner. McCool je bio odlučan da porazi neprijatelja jednom i zauvijek, tako je odlomio komade Antrimske obale, kako bi od njih napravio stazu do Benandonnera. Turisti dolaze iz daleka da vide 40.000  stubova od kojih neki dosežu visinu od čak 11 metara.

Zamak Tintagel, Engleska

Foto: Shutterstock

Ruševina zamka Tintagel dramatično smještena na neravnom poluostrvu Cornish, vodi ravno u srednjovijekovne sage. I u neku ruku i jeste. Prema Ioreu, ovdje je zamišljen ratnik i vođa Kralj Artur. Priča se da je moćni čarobnjak Merlin, preruršen u Arturovog oca, koristio magiju kako bi ušao u sobu svoje voljene Igraine, koja je bila udata za drugog muškarca. Danas vam je dovoljna karta da pređete čuveni most i istražite zamak.

Začarana rijeka – Filipini

Foto: Flickr

Ova kristalno plava rijeka, protiče kroz gustu šumu na ostrvu Mindanao. Lokalna legenda kaže, da je rijeka nastanjena mitskim bićima među kojima je i Engkanto (duh životne sredine). Prekrasnu plavu boju je dobila od safira i žada, koje su ostavile vile.

Magicum – Muzej magije, Berlin

Foto: Facebook/ Berlin Magic Museum

Ušuškan u staroj kovačnici, Magicum je muzej čarolije prepun čarobnih objekata. Hodajući kroz muzej, naćićete sve od knjiga o magičnim napicima i tarot karte do čarobnajkovih šešira i čarobnih štapića.

Dark Hedges, Sjeverna Irska

Foto: Pixabay

Vjerovatno ćeš prepoznati Dark Hedges iz serije GOT, ali uvijajući tunel od drveća ima sopstvenu priču. Staza je navodno dom Sive Dame, duhu koji luta između čvornatog drveća i gubi se kada stigne do kraja puta. Njen identitet je nepoznat, iako neki misle da je lutajući duh lokalne kućne pomoćnice, čija je misteriozna smrt izazvala polemiku vijekovima unazad. Danas je jedno od najfotografisanijih mjesta u Sjevernoj Irskoj.

Salem, Massachusets SAD

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o vješticama, nijedno mjesto na svijetu nije poznato kao Salem. Ovaj gradić, sjeveroistočno od Bostona je poznat po suđenjima vješticama, koja su se odvijala u periodu od 1692-1693 i tokom kojih je na pogubljenje osuđeno 19 “vještica”. Uprkos ovoj mračnoj epizodi iz prošlosti, Salem ima magičnu reputaciju koju je zaslužio događajima, koje priređuje svake godine za Halloween.

Zamak Houska, Češka

Foto: Shutterstock

Kada je u 13. vijeku ovaj zamak sagrađen, ljudi su bili zbunjeni. Bio je daleko od izvora vode, nije imao odbrambenu svrhu i niko nije živio u njemu. Lokalno stanovništvo je pretpostavilo da je tvrđava sagrađena preko kapije za pakao, kako bi uvukla zle demone koji bi inače pobjegli. Takođe se pretpostavljalo da je zamak sagrađen, kao administrativni centar za prostrana kraljevska imanja.

Catemaco, Mexico

Foto: Shutterstock

Poznata kao zemlja čarobnjaka, Catemaco ima tradiciju vječtica koja vuče korijene, unazad nekoliko vijekova. Turisti iz cijelog svijeta dolaze, kako bi se družili sa čarobnjacima, koji izvode drevne rituale kao što su duhovno čišćenje i da istražuju buvljake posvećene okultnom. Najveći događaj godine je Nacionalni kongres čarobnjaka i održava se u martu.

Reynisdrangar, ,Island

Foto: Shutterstock

Izdižući se iz mora, blizu malog mjesta Vík í Mýrdal, nalaze se tri moćne bazaltne morske litice visine 66 metra. Prema Islandskoj legendi, stijene su zapravo ostaci grupe trolova. Kažu da su trolovi ugledali brod i odlučili da ga odvuku na obalu u toku noći. Ali njihov zločesti plan je trajao predugo, svanulo je jutro i trolovi su se pretvorili u stijene.

Loch Ness, Škotska

Foto: Shutterstock

Loch Ness je poznat u cijelom svijetu zbog strašne zvjeri, koja navodno živi u njegovim dubinama. Nessy, nije jedina legenda ovog jezera. Legenda kaže da vještice žive na obali jezera.

Pećina Zugarramurdi, Španija

Slični članci

Video koji prikazuje pritisak kojem su žene svakodnevno izložene

Ultra magazin

Savjeti za lakše disanje

Ultra magazin

Dječak žrtva vršnjačkog nasilja izašao na teren sa Australijskim ragbi timom

Ultra magazin