Ultra Kreativno

Ovo su magične kućice na drvetu za bajkoviti odmor…

Voliš prirodu, spavanje pod otvorenim nebom, bijeg od gradske buke i užurbanosti? Čarobni odmor na kojem uživaš u zelenilu, miru, cvrkutu ptica i svježem vazduhu, ćeš na najbolji mogući način iskusiti boravkom u netaknutoj prirodi. Smještaj u kućicama na drveću, postaje sve popularniji i atraktivniji oblik odmora, a širom svijeta su se pojavile nestvarne kuće, koje gostima pružaju jedinstveno neponovljivo iskustvo. Mi smo izdvojili pet kućica, koje su nas ostavile bez daha…

Chalkley, Južnoafrička Republika

kućice na drvetu
Foto: Wanderlust

U srcu nacionalnog parka Kruger, bajkovita kućica na drvetu je mnogo više od platforme pričvršćene na drvo, staro nekoliko vijekova. Gosti imaju priliku gledati nevjerovatne zalaske sunca i provesti noć ispod zvijezda, dok se ispod njih kreću divlje životinje.

Boravak u ovoj kućici, pruža zaista jedinstven doživljaj Afrike. Luksuzno opremljena platforma sa bračnim krevetom, romantični lampioni i pogled na nacionalni park, okruženi prirodom. San snova, zar ne?

Treehotel, Švedska

kućice na drvetu
Foto: Wanderlust

Duboko u unutrašnjosti šume u Laponiji u Švedskoj, Treehotel nudi čak šest nevjerovatnih kućica na drveću, a svaka od njih je potpuno drugačija od drugih. Od gotovo nevidljive konstrukcije „Mirrorcube“ u kojoj se oslikava fantastična ljepota koja je okružuje, do svemirskog broda koji izgleda kao da je sletio među drveće, ove kućice nude za svakoga ponešto.

Ove građevine su dizajnirali neki od vodećih arhitekata Skandinavije. Nalaze se na četiri do šest metara iznad zemlje i nude spektakularne poglede na šumu i rijeku ispod njih. Pored pomenutih, tu su još kućice Bird’s Nest – gigantsko gnijezdo i The Cabin, kapsula u stilu 60-ih godina.

Treehouse Lodge, Peru

kućice na drvetu
Foto: Wanderlust

Jedine all-inclusive kućice na drvetu u Amazonu, a nalaz¸e se na ušću mirnih rijeka Yarapa i Cumaceba, u srcu prašume Amazonije. Nudi izbor od 12 luksuzno uređenih smještaja, a gosti imaju mogućnost da se svako jutro, bude okruženi neodoljvim majmunima i pticama.

Okružene su prekrasnim nacionalnim rezervatom Pacaya – Samiria, tako da posjetioci imaju priliku otići u šetnju prašumom, plivati u Amazonu, loviti pirane i susresti se sa najneobičnijim stanovnicima džungle.

Costa Verde Treehouse, Kostarika

kućice na drvetu
Foto: Wanderlust

Možda najoriginalnija kućica na drvetu ikada. Trup Boeinga 727 upetljan sa drvenom kontrukcijom među krošnjama drveća, u prašumi Queposa u Kostariki.

Iza ove priče ne stoji avionska nesreća, već je trup aviona namjerno smješten na ovo mjesto, kako bi se napravio jedinstven smještaj za turiste. Unutrašnjost je pretvorena u dvije spavaće sobe i terasu sa pogledom na okean. Smješten je na obalnoj litici prašume, između Nacionalnog parka Manuel Antonio i Tihog okeana. Ovaj kompleks turiste privlači podatkom, da u blizini ima više majmuna, nego ljudi.

Akvitanija, Fancuska

kućice na drvetu
Foto: Wanderlust

Ovih šest kućica smještenih u Akvitaniji u Francuskoj, odgovaraju kraljevskoj porodici ili bar francuskom plemstvu.

Inspirisani dvorcima Dordogne, koji se nalaze u blizini, elegantne francuske kućice na drveću mogu se pohvaliti tornjevima i kupolama, pored nekoliko vanjskih đakuzija stvorenih za čisto uživanje.

Ovi dvorci na drveću, savršena su polazna tačka za istraživanje prirode i šuma u okruženju, za bijeg od užurbanog načina života i istinski odmor u prirodi.

 

Izvor: wanderlust.com

Slični članci

Duhovite reprodukcije umjetničkih djela nastale u izolaciji

Ultra magazin

Upoznaj Ai-Du, prvog robota koji se bavi umjetnošću

Ultra magazin

Nikon nudi besplatne online kurseve fotografije

Ultra magazin