Ultra Zanimljivo

Ovo su čarobne prednosti biotina za tvoj organizam…

IuteCredit
IuteCredit

Biotin je složeni vitamin B, koji pomaže pretvoriti hranu u energiju i pomaže u razbijanju masti u našim tijelima. Obično dobijamo biotin koji nam je potreban iz hrane, ali mnogi vjeruju da uzimanje dodatnog biotina, može pojačati snagu i rast kose, a spriječiti debljanje! Biotin nam je potreban, kako bi naš organizam normalno funkcionisao. Ovaj vitamin je zadužen za stvaranje energije i pomaže u održavanju zdravlja jetre, nervnog sistema, kose, kože i očiju. U nastavku pročitaj, čarobne prednosti biotina za zdravlje tvog organizma…

Foto: Pexels

Pomaže tvom metabolizmu

Biotin igra veoma važnu ulogu u podržavanju metaboličkih funkcija. Pomaže u razgradnji i metabolizaciji ugljikohidrata i aminokiselina, a takođe pomaže u razgradnji masti u tijelu. Sve to pomaže u stvaranju energije, mršavljenju i regulisanju šećera u krvi.

Foto: Pexels
IuteCredit
IuteCredit

Pomaže rastu kose

Biotin se često nudi kao vitamin, koji pomaže rastu kose. Pokazalo se da nedostatak biotina, uzrokuje tanku i lomljivu kosu, kao i moguć gubitak kose, zbog čega mnogi vjeruju da biotin, pomaže očuvanju zdrave kose i može pospješiti rast kose.

Foto: Pexels

Jača nokte

Jedno istraživanje posmatralo je 45 pacijenata, koji su uzimali 2,5 miligrama biotina dnevno i otkrili su da 91% njih, ima „čvršće, jake i lijepe nokte“. Manjak biotina može dovesti do tankih, lomljivih noktiju, koji se češće lome i ne rastu tako brzo. Uzimanje dodataka biotina, može pomoći onima, koji imaju ovaj nedostatak.

Reguliše šećer u krvi

Nekoliko obećavajućih istraživanja, otkrilo je da biotin može sniziti glukozu u krvi, kod ljudi sa dijabetesom tipa 1 i 2. Studija iz 2016. godine, otkrila je da biotin može pomoći u kontroli glikemije kod ljudi, koji imaju dijabetes tipa 1.

Foto: Pexels

Pomaže bebama u materici

U nekim slučajevima, trudnice mogu imati nedostatak biotina, pa je tako za promociju zdravlja bebe u materici, ponekad potrebno preporučiti uzimanje prenatalnih vitamina, koji sadrže biotin i folnu kiselinu u toku trudnoće.

Čini kožu sjajnom i zdravom

Neko sa nedostatkom biotina, može imati crvene osipe ili suhu kožu, zbog čega se vjeruje da biotin igra važnu ulogu u zdravoj i blistavoj koži.

Foto: Pexels

Namirnice koje sadrže biotin:

Paradajz, bademi, jaja, crveni luk, kvasac, pšenica, maline, suncokret, lješnjaci, suncokret, bosiljak, ljuta paprika, senf, gljive, avokado, puter od kikirikija, sirevi, karfiol, banane, soja, mrkva, slatki krompir- batat, zobene pahuljice, kiselo mlijeko, jagode, lubenica, grejpfrut, krastavac.

Ne zaboravi da obezbijediš svom organizmu, dovoljne količine biotina!

 

Izvor: greatist.com

Slični članci

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

Ultra magazin

Spavanje na vrućini: treba da piješ ovo toplo piće prije sna

Ultra magazin

Ovaj trik za brzo zalijevanje održaće tvoje biljke u životu dok si na odmoru

Ultra magazin