Ultra Inspirativno

Ovo je ključna preporuka ako želiš da se riješiš viška kilograma!

Ovo je odlična navika, koju možeš praktikovati češće u 2021. godini, kako bi tvoj organizam bio još vitalniji, zdraviji i funkcionalniji. Kako zakoračimo u novu godinu, tako počinjemo razmišljati o svojim ciljevima mršavljenja i unapređenja zdravlja. Možda ćeš doći u iskušenje da pokušaš brzo smršaviti sa neodrživim dijetama i jakim režimima vježbanja, ali najbolje navike za razvijanje i usvajanje su one održive navike, koje ćeš moći pratiti tokom cijele godine.

Pexels

Jedna od najboljih i proritetnih navika, koju možeš steći je da piješ mnogo vode. Ne samo da je održavanje hidratacije vitalno važno za tvoje opšte zdravlje, već ti može pomoći da izgubiš kilograme u kombinaciji s dobrom ishranom i vježbanjem.

Studija sa Univerziteta John Hopkins, proučavala je istraživanje u vezi veće konzumacije pitke vode. Jedno istraživanje pokazalo je kako ispijanje dvije male čaše vode prije obroka, umanjuje apetit i do 22%. Ne samo da povećani unos vode pomaže probavi, već smanjeni apetit sprečava prejedanje.

Pexels

Ljudi u legendarnim “plavim zonama”, poput japanskog ostrva Okinawa, poznati su po tome što žive dugo. Jedan od najpoznatijih modela življenja u plavoj zoni je “jesti dok se ne napuniš 80%”, što podržava istraživanje sa klinike Cleveland.

Ispijanje vode prije obroka, neće ti pomoći samo smršaviti, već će doprinijeti i dužem životu. Tijelu je potrebna voda, da bi sagorijevalo masnoće, jer je studija iz 2016. godine pokazala, da blaga dehidracija smanjuje sposobnost našeg tijela da masnoću pretvara u energiju. Dehidracija takođe povećava proizvodnju kortizola, hormona stresa u našem tijelu, koji podstiče debljanje.

Foto: Suhairy Tri Yadhi/Pexels

Voda podstiče metabolizam i pomaže ti da brzo izgubiš kilograme, uz čitav niz drugih benefita poput održavanja kože u najboljem izdanju i osiguranja ispravnog funkcionisanja bubrega. Ostaje samo da se pridržavaš svoje nove odluke i navike za 2021. godinu, a to je veća konzumacija vode.

Zima je nažalost vrijeme, kada se tijelo ne pregrijava kao ljeti, ne znoji se toliko i možda ti se ne traži da piješ vodu, ali pazi da ne upadneš u tu zamku, jer moraš ostati hidratiziran/hidratizirana, čak i tokom hladnih zimskih dana.

Dakle najveća i najbolja odluka, koju možeš donijeti za 2021. godinu je da piješ mnogo vode!

 

Izvor: fitandwell.com

Slični članci

Ovaj arhitekta jede samo ono što uzgaja u eko-održivom dijelu Dubaija

Ultra magazin

Top 5 savjeta za pokretanje vlastitog biznisa donosi preduzetnica Maja Miljević

Ultra magazin

Zagrli voljene osobe – Srećan Međunarodni dan zagrljaja!

Ultra magazin