Ultra Kreativno

Ovih 12 poznatih muzeja nudi virtuelne ture

Doživi najbolje muzeje, od Londona do Seula, u udobnosti vlastitog doma.
travelandleisure.com

Gradovi širom svijeta tražili su od stanovnika da izbjegavaju putovanja, druženja i da rade od kuće, u nastojanju da zaustave širenje korona virusa. Boravak u kući, može za neke osobe, koje su navikle na kretanje i druženje, biti veoma težak. Ali možda je ovo pravo vrijeme da naučiš nešto više o kulturi i to iz udobnosti svog doma.

Google Arts & Culture udružio se sa preko 500 muzeja i galerija širom svijeta, uključujući amsterdamski muzej Van Gogh, londonsku Nacionalnu galeriju i muzej američke umjetnosti Whitney. Izdvojene kolekcije variraju ovisno o muzeju, ali većina uključuje internetske eksponate, koji omogućavaju istraživanje unutar same institucije, kao i galerije umjetničkih djela.

Britanski muzej, London

Ovaj ikonični muzej smješten u srcu Londona omogućava virtualnim posjetiocima obilazak Velikog suda i otkrivanje drevnog kamena Rosetta, i egipatskih mumija. Na virtuelnoj turneji muzeja takođe možeš naći stotine artefakata.

Guggenheim Museum, New York

Googleova funkcija Street View omogućuje posjetiocima obilazak poznatog spiralnog stubišta Guggenheim, a da nikada nisu napustili dom. Možeš otkriti nevjerovatna umjetnička djela impresionističke, postimpresionističke, moderne i savremene ere.

Nacionalna umjetnička galerija, Washington, D.C.

U ovom poznatom američkom muzeju umjetnosti nalaze se dva internetska eksponata putem Googlea. Prvi je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, koja uključuje mnogo odjeće iz kolonijalnih i revolucionarnih razdoblja. Druga je zbirka radova holandskog baroknog slikara Johannesa Vermeera.

Musée d’Orsay, Pariz

Možeš praktično prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze deseci poznatih djela francuskih umjetnika koji su djelovali i živjeli između 1848. i 1914. Zaviri u umjetnička djela Moneta, Cézannea i Gauguina, između ostalih.

Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti, Seul

Jednom od popularnih Korejskih muzeja može se pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Googleova virtuelna turneja, vodi te kroz šest spratova savremene umjetnosti iz Koreje i cijelog svijeta.

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga ponuditi – čak iako fizički ne možeš biti tamo. Ovaj istorijski muzej, dom je mnoštva drevnih artefakata, uključujući Istarsku babilonsku kapiju i, naravno, Pergamonski oltar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Istraži majstorstva iz holandskog zlatnog doba, uključujući radove Vermeera i Rembrandta. Google nudi obilazak ovog ikoničnog muzeja putem Street View opcije, tako da možeš imati osećaj kao da stvarno lutaš po njegovim dvoranama.

Muzej Van Gogha, Amsterdam

Svako ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može njegova djela vidjeti izbliza (ili, gotovo izbliza) virtuelnom posjetom ovom muzeju – najvećoj zbirci umjetnina Vincenta van Gogha, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više 750 ličnih pisama.

Muzej J. Paul Getty, Los Angeles

U ovom kalifornijskom muzeju umjetnosti mogu se naći evropska djela iz 8. vijeka. Kreni u obilazak Street View i otkrij ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Galerija Uffizi, Firenca

Ova manje poznata galerija čuva umjetničku kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica u Firenci, de’Medicis. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Giorgio Vasari posebno za Cosimo I de’Medici, ali svako može lutati njenim dvoranama bilo gdje u svijetu.

MASP, São Paulo

Museu de Arte de São Paulo je neprofitni i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na jasnim okvirima od perspexa čine kao da umjetnička djela lebde u polumraku. Kreni u virtuelnu turneju i  iskusi ovaj čudesni prikaz.

Nacionalni muzej antropologije, Mexico City

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej posvećen je arheologiji i istoriji meksičke baštine predhistanskog porekla. Postoje 23 izložbena prostora ispunjena drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji umjetnosti i galerije mogli biti uključeni u Googleovu kolekciju umjetnosti i kulture, ali neki muzeji nude na svojim stranicama viruelne ture, poput muzeja Louvre.

 

Izvor: travelandleisure.com

Slični članci

Pogledaj kako izgleda eko hotel napravljen od starih kontejnera

Ultra magazin

Donosimo 4 trenda, koja će oblikovati tržište rada!

Ultra magazin

7 detalja za ormar u koje vrijedi uložiti novac

Ultra magazin