Ultra Ukusno

Ove namirnice nikad ne stavljaj u frižider!

U frižider stavljamo namirnice da očuvamo kvalitet hrane što je duže moguće. Kada je u pitanju većina namirnica, to je moguće. Bez frižidera u kući ne bismo mogli držati meso, mliječne proizvode i mnoge druge vrste proizvoda. Ali, postoje određene namirnice koje zapravo gube svježinu i kvalitet kada su u frižideru. Ponekad hlađenje hrane smanjuje aromu i mijenja njihovu teksturu.

Foto: greatist

Čuvanje namirnica na sobnoj temperaturi je poželjno kada su ove namirnice u pitanju:

Krompir

Krompir je najbolje držati na tamnom i hladnom mjestu. Kada bi krompir bio u frižideru, hladnoća bi uticala na škrob, stvarajući hrapavu teksturu koja je neprijatna za jelo. Škrob takođe počinje da se pretvara u šećer, što dalje utiče na okus.

Foto: Unsplash

Crveni i bijeli luk

Luk će se brže pokvariti u frižideru. Pojaviće se plijesan i ubuđaće se. Najbolje je da ga držiš na sobnoj temperaturi i dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Tek kad luk izrežeš, možeš ostatak da umotaš u vrećicu i spremiš u ladicu za povrće unutrar frižidera.

Foto: Unsplash

Dinja

Dinja i lubenica imaju najbolji okus kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Neka istraživanja pokazuju da će se u rashlađenoj dinji brže smanjiti sadržaj antioksidanata, tako da se preporučuje konzumiranje dok je na sobnoj temperaturi.

Foto: Unsplash

Med

Med će se kristalizovati u frižideru. Postaće zrnast i praktično čvrst, što negativno utiče na njihov okus. Med se čuva na sobnoj temperaturi, a ako se stvrdne, možeš ga otopiti laganim zagrijavanjem bočice u toploj vodi.

Foto: Unsplash

Hljeb

Hljeb se relativno brzo kvari, pa ga ljudi stavljaju u frižider kako bi spriječili pojavu plijesni, što u tom slučaju pomaže. Ali hlađenje iz frižidera ga takođe suši i kvari njegov okus. Hljeb se najbolje čuva u ladici za hljeb na sobnoj temeraturi. Ukoliko ti treba za duži period, najbolje da ga izrežeš na kriške i zamrzneš.

Foto: Unsplash

Nadamo se da će ti savjeti i trikovi pomoći kako da sačuvaš svoje namirnice i da uživaš u njihovom najboljem okusu i kvalitetu!

 

Izvor: hhdresearch.org

Slični članci

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ultra magazin

Mediteranska ishrana za dugovječnost

Ultra magazin

5 ideja za veganski doručak

Ultra magazin