Ultra Zanimljivo

Ovaj trik za brzo zalijevanje održaće tvoje biljke u životu dok si na odmoru

IuteCredit
IuteCredit

Ljeto je gotovo stiglo, a nadamo se da to znači da se uskoro možemo i odmoriti od svakodnevne vreve i krenuti na odmor. Ali prije nego što krenemo, kod kuće ćemo vjerovatno imati više obaveza, uključujući šta učiniti sa svojim biljkama.

Foto: whiteflowerfarm.com

Hoće li one potpuno uvenuti bez naše njege sedam ili više dana, ili bismo trebali zamoliti nekoga da navrati i zalije biljke, dok nas nema? Pa, zapravo postoji jednostavan trik koji će ih održati svježim i zdravim, bez pomoći prijatelja i porodice.

Ovaj savjet dolazi od književnice Jade Wong i zaista ne može biti jednostavniji. Sljedeći put kad kreneš na put, zalij biljke pod tušem ili sudoperom, dok se zemlja potpuno ne natopi vodom. Pusti da se višak vode cijedi iz saksije nekoliko minuta, a zatim obriši vlagu sa samog lišća biljke. Natopljeno tlo će održavati biljke svježima do dvije sedmice, tako da nećeš morati brinuti hoće li ih neko održavati dok se nalaziš izvan grada. Tako lako, zar ne? Naravno da se ne preporučuje uvijek zalijevati svoje biljke na ovaj način, ali ako to učiniš jednom, neće im škoditi.

IuteCredit
IuteCredit

Pored toga, postoji još nekoliko predostrožnosti koje možeš poduzeti da osiguraš da biljke ne budu zanemarene, dok te nema. Premjesti biljke u područja koja su sunčana, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti kako se ne bi presušile. Zatim pripazi da prilagodiš temperaturu svog doma prije odlaska, tako da tvoje biljke ne uvenu na vrućini i ultra vlažnom vazduhu. A ako imaš malo dodatnog vremena, možeš zamijeniti posude i zemlju u kojoj se nalaze biljke tako da uspijevaju u novom svježem okruženju, gdje imaju prostora za rast.

Pomoću ovih jednostavnih savjeta ne samo da ćeš svoje biljke spasiti dok te nema, već ćeš i na odmoru biti bez brige da li se neko drugi brine o biljkama na ispravan način.

 

Izvor: firstforwomen.com

Slični članci

Popino prase – noćna mora za kućne ljubimce

Ultra magazin

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin