Ultra Inspirativno

Ovaj arhitekta jede samo ono što uzgaja u eko-održivom dijelu Dubaija

Landscape arhitekta Phil Dunn prihvatio je veoma ambiciozan izazov. Cijelu godinu jede samo svoju hranu, koju uzgaja u eko-održivoj lokalnoj zajednici, nastojeći da promoviše pitanja održivosti, rasipanja hrane i uništavanja planete Zemlje. Stanovnik naselja “Sustainable City” u Dubaiju, Phil je počeo eksperiment “Održivi ljudski projekat”. “To je kombinacija između ličnog izazova za moj 49. rođendan i projekta, koji istražuje sigurnost hrane i gradsku poljoprivredu,” kaže on za CNN.

Foto: CNN

Dunn je kanadski državljanin koji stvara mali primjer održive ekonomije – čiji je cilj lokalna proizvodnja, potrošnja i recikliranje. To mu je mnogo lakše zbog činjenice što živi u zajednici, koja je izgrađena za promociju eko-održivog načina života, poput naselja “Sustainable City” u Dubaiju.

Pored više od 500 kuća, u ovom eko-održivom naselju u Dubaiju se nalazi i 11 plastenika u kojima uprava zajednice godišnje uzgaja do 1 milion biljaka, raznih vrsta povrća i začinskog bilja, uključujući vlasac i cikoriju. Proizvodi se daju stanovnicima ili prodaju na lokalnim pijacama.

Foto: CNN

“Sustainable City” se prostire na 46 hektara na periferiji Dubaija. Prvi neto razvoj nulte energije emirata, namijenjen je njegovanju zajednice oko socijalne, ekološke i ekonomske održivosti. Okružen je sa 2.500 stabala, koja služe kao zaštitna zona za zaštitu zajednice od zagađivača, nudi 3.000 kvadratnih metara za gradsku poljoprivredu, a sve svoje zgrade i parkirališta napaja pomoću solarnih panela.

Stanovnici takođe mogu loviti ribu u zajedničkom jezeru, uzgajati piliće koji im daju jaja i iznajmiti privatne parcele u komunalnim vrtovima, kako bi uzgajali vlastite proizvode. Phil Dunn uzgaja čeri paradajz, zelenu salatu i rotkvicu.

Foto: CNN

Za proizvode koji se ne mogu uzgajati u ovom eko-održivom mini gradu, poput maslinovog ulja, riže i šećera, trguje i razmjenjuje robu sa ostalim stanovnicima. U zamjenu za tu hranu, Dunn isporučuje proizvode, koje je napravio od recikliranog drveta u vrtu.

“Slijedeći ideju održive ekonomije, pretvorio sam građevinsko drvo u alate za urbani uzgoj poput sadilica i spremnika za vodu, tako da mogu trgovati sa stanovnicima”, objašnjava on.

Foto: CNN

Ideja održive ekonomije temelji se na ponovnoj upotrebi i reciklaži proizvoda i materijala, koji se koriste za stvari poput proizvodnje hrane, transporta i odjeće. Prema istraživanju kompanije Accenture, ovaj sektor bi do 2030. mogao generisati 4,5 milijarde dolara globalnog ekonomskog rasta.

UN procjenjuju da se globalno godišnje izgubi 1,3 milijarde metričkih tona jestive hrane. Jedući hranu uzgojenu u zajednici, Dunn želi izbjeći otpad povezan s komercijalnom proizvodnjom i transportom.

Foto: CNN

“Mislio sam da se više radi o vrtlarstvu, ali zapravo se radi o rastu i razvoju zajednice. To je bilo fantastično iskustvo društvene izgradnje. Toliko je važno da recikliramo, smanjujemo otpad i radimo eko-održive stvari”, rekao je Phil.

“Nadam se da je ovaj moj izazov biti motivacija za druge da počnu kontrolisati gdje se njihova hrana uzgaja, da razumiju lokalne prehrambene sisteme i istražuju lokalnu proizvodnju,” kaže on.

Foto: CNN
Foto: CNN

Izvor: edition.cnn.com

Slični članci

5 načina za zaštitu i očuvanje divljih životinja, prirode i spas planete

Ultra magazin

Njihova djela su oplemenila svijet – Upoznaj značajne žene književnice kroz istoriju

Ultra magazin

5 najznačajnijih naučnica kojih se moramo sjetiti svake godine

Ultra magazin