Ultra Kreativno

Otvori vrata svoje kuće industrijskom stilu

IuteCredit
IuteCredit

Rane 2000-te godine, pružile su nam mnogo trendova koje i danas volimo – poput industrijskog dizajna u uređenju enterijera – zagovarajući prostore otvorenog formata zajedno sa privlačnošću gradskog življenja. Cigleni zidovi i masivni prozori sa čeličnim pločama, iznenada su postali ultra popularni. Industrijalizam se drži jednostavne, snažne estetike sa fokusom na sirovu funkcionalnost elemenata i to je ono, što ga čini privlačnim i bezvremenim.

Foto: livingetc

Definicija industrijskog stila

Industrijski stil se u osnovi razvio u prostorima poput starih fabrika, skladišta, vatrogasnih kuća, koji su pretvarani u stambene prostore. Njegova baza se sastoji u tome, da se uzme nešto staro, komercijalno, vintage ili reciklirano i udahne mu se novi život, ne uništavajući njegov izvorni karakter. Iznutra, estetika ostaje racionalna i minimalistička, a ipak ima “ugrađen” kvalitet, koji je prilično teško ponoviti.

IuteCredit
IuteCredit

Evo kako uočiti obilježja industrijskog stila:

Foto: shadesoflight
 • Paleta boja se gradi oko tamnijih boja (crne, smeđe i sive), spojenih sa svjetlijim, neurtalnim nijansama
 • To su prostori otvorenog formata sa visokim plafonima, koji ukljućuju više prostorija spojenih u jednu
 • Veliki kontrasti materijala, poput spajanja stakla i drveta
 • Intenzivna upotreba metala, kao što su željezo, bakar, mesing
 • Obnovljenje drvene obloge, arhitektonske grede, vidljive cijevi
 • Zidovi od opeke i betonski podovi
 • Lijep, modernizovan finiš sa antičkim elementima
Instagram: diyhomebr

Industrijska revolucija je učinila više od samog uvođenja novih tehnologija i mehanizacije proizvodnje – ponudila je moderan životni standard i otvorila put industrijskom stilu, kakav je danas poznat. Početkom 20. vijeka, nakon procvata pokreta, zatvorene fabrike u dalekim lokalitetima, postale su glavni izvor nekretnina, jer su se urbane zajednice raspadale pod pritiskom, brzo rastućeg stanovništva. Napušteni mlinovi i skladišta, pretvoreni su u prostorije za život, a umjesto izmjene ili preuređenja okvira, stvari su ostale kakve su bile. Finansijska ograničenja dijelom su ovdje bila faktor, ali prostrani rasporedi, zajedno s masivnim prozorima i visokim plafonima, privlačili su one, koji su željeli pobjeći od skučenog gradskog življenja.

Foto: lillyislove

Decenije koje su uslijedile, donijele su niz uticajnih stilova dizajna, koji su gurnuli industrijsku estetiku u pozadinu. Iako su dodiri ovog stila bili ugrađeni u školu Bauhaus, uz modernu arhitekturu, pa čak i talas minimalizma, koji je vladao 90-ih, tek je posljednjih 20 ili više godina, industrijalizam stekao popularnost. Uzmimo za primjer današnje kontejnerske kuće ili prenamijenjene garaže ili crkve, koji su sve nusprodukti istorijskog, alternativnog industrijalizma, ponuđenog tradicionalnom stanovanju.

Unsplash

Danas, instagramski momenti poput podzemnih željeznica s crnim pločicama ili crvenim tuševima, koji su postali poznati po brendovima, poput Restoration Hardware, utjelovljuju suštinu industrijskog stila. Snažan uticaj na savremeni dizajn, a tragovi industrijskog stila, mogu se pronaći u širokom spektru enterijera, bilo da se radi o jednosobnom stanu s prozorima od poda do plafona i izloženim cijevima ili minimalističkoj skandinavskoj shemi, koja posuđuje podebljane detalje, poput čelika i betona za dojmljivu završnu obradu.

Unsplash

Industrijski stil VS tranzicijski stil

Postoji pregršt paralela, između prelaznog dizajna i industrijskog stila – od upotrebe čvrstih materijala i iskrivljenih akcenata do hrabrog prisustva metala, poput kovanog gvožđa i čelika. Međutim, u čemu se razlikuju je primjena pomenutih elemenata. Tranzicijski je onaj eklektični spoj novih i starih, miješajući moderne i antičke ili vintage elemente, da bi stvorio zanimljivo okruženje sa mnoštvom karaktera i intriga. Industrijski stil, s druge strane, omogućava da vidimo sirovost građevine, sve do kostiju, i estetski stoji sam s malo vanjskog uticaja.

Foto: planete-deco

Evo kako najjednostavnije u sopstevnoj režiji urediti dom u industrijskom stilu:

 • Oboji zid u tamnu nijansu ili stavi foto-tapete sa motivima poput betona, cigli ili drveta.
 • Vintage namještaj je must have, kod industrijksog stila.  Udobne kožne garniture ili sofe u tamnim bojama, kako bi funkionalnost ostala primarna.
 • Miješaj različitost – spoji metal sa staklom, ili kožu sa šperpločom. Ne boj se ekperimentisanja.
 • Biljke svakoj prostoriji daju toplinu, pa ih ne zaboravi unijeti u sobu, kako bi smekšale cijeli industrijski dizajn.
 • Pomoću odgovarajućeg osvjetljenja, stvori prostoriju okupanu svjetlom. Pored prirodne svjetlosti, unesi u sobu mnogo izvora svjetlosti. Lusteri okačeni na stare cijevi, sijalice koje su u prvom planu, lampe u retro stilu – izaberi šta ti najviše odgovara.
Unsplash

 

Izvor: apartmenttherapy.com

Slični članci

Umjetnica ilustruje svoje trudničko putovanje, da nikad ne zaboravi te trenutke

Ultra magazin

Zašto nije lako biti influenser?

Ultra magazin

JYSK je krenuo u najveću globalnu kampanju za zapošljavanje

Ultra magazin